Home » Reportage
dans, dokter rietveld, blessure, blessurepreventie, tips, NRC

Blessureleed? Volg deze 6 tips van dokter Rietveld

Het NRC Handelsblad publiceerde op 24 april een interview met Boni Rietveld, oprichter van het Medisch Centrum voor Dansers en Musici. Hierin vertelt de orthopeed over zijn levenspad, de specialisatie die hij heeft gekozen én geeft hij tips voor blessurepreventie. Het volledige artikel lees je bij het NRC. Hieronder vind je zijn zes tips!

1. Bouw langzaam op, reken op anderhalf jaar bij een nieuw instrument

‘’Het bindweefsel in je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan het bespelen van een instrument. Vergelijk het met hardlopen, daarbij ga je ook niet van vijf kilometer meteen naar de marathon. De ombouw van collageen weefsel, dus de tijd die de aanhechtingen van je pezen nodig hebben om zich aan te passen is driehonderd tot vijfhonderd dagen.”

2. Oefen mentaal

‘’Dat is een les uit de neuropsychologie. Dus: speel je muziek in gedachten, voer een beweging uit in je hoofd. Zeker als je geblesseerd bent, werkt dat: je traint en verbetert alvast de aansturing in je brein. Het wordt in de sport ook veel gedaan, professionele turners kunnen in gedachten hun oefeningen van seconde tot seconde uitvoeren. Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden, wounded physicians make the best healers. Ik had twee gebroken heupen, ik liep met krukken en zag mezelf tijdens de revalidatie drie meter voor me uit hardlopen, dat deed ik heel bewust. Nu loop ik weer tien kilometer hard, ondanks twee heupprotheses.”

3. Wees je bewust van stapelbelasting

‘’In principe is de verhouding belasting en belastbaarheid in balans, anders krijg je klachten. Maar soms komt er een extra beweging bovenop het stapeltje dat je al had en dat keurig in evenwicht was. Een mooi voorbeeld is de beroepsmusicus: jonge moeder, klein kindje, schouderklachten. Maar zodra er iets bij komt, moet er ook iets af: hou de stapel op gelijk niveau. Je kunt ook op een kussen de borst geven in plaats van in de arm, als die arm ook al de viool vast moet houden.”

4. Combineer tip 3 met tip 2

‘’Ik heb er het woord belastbaarheidskrediet voor. Door overbelasting te vermijden in het dagelijkse leven, en door je muziek ook mentaal te oefenen, heb je belastbaarheid over voor wanneer je echt muziek gaat maken.”

5. Neem regelmatig micropauzes

‘’Afhankelijk van hoe ernstig je blessure is, zet je een eierwekkertje, en steeds als dat afloopt leg je je instrument neer en neem je even pauze. Voelt het goed, dan ga je na vijftien seconden weer door. Voelt het niet goed, dan neem je een langere pauze. In die tijd ga je mentaal oefenen en neemt je lijf de tijd om zich te herstellen.”

6. De belangrijkste: stop met roken

‘’In alle anti-rookcampagnes gaat het over hart- en vaatziekten en over longkanker, maar er is ook een relatie tussen roken en overbelastingsblessures. Nicotine geeft vasoconstrictie, dichtgeknepen bloedvaatjes, dus minder doorbloeding in weefsel dat van zichzelf toch al slecht doorbloed is: aanhechtingen van pezen aan botten, aanhechtingen van kapsels aan botten. En waar ontstaat overbelasting: daar. Wil je roken of dansen? Muziek maken of roken? Je zult moeten kiezen.”

Meer inspiratie