Home » Reportage
spitzen passen ballet danseres

7 tips om de juiste spitzen te kopen

Eén van de grootst gemaakte fouten onder balletdansers is het jarenlang kopen van dezelfde spitzen. Betrap jij jezelf hier ook op? Dan wordt het tijd voor een frisse start en een nieuwe passessie. Door (intensief) te dansen verandert in de loop der tijd de stand van je voeten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je spitzen met je mee horen te veranderen. Dit zodat de spitzen je voeten optimaal blijven ondersteunen. Door te dansen op spitzen die goed bij je voeten aansluiten, voorkom je eventuele blessures die op de loer liggen. Maar waar moet je dan op letten bij het kopen van spitzen? Wij vertellen je over de zeven fouten die je wilt voorkomen bij het kopen van spitzen.

1: Door de pijn heen dansen

“De gedisciplineerde cultuur van ballet kan je leren om door pijn heen te werken,” Zegt Josephine Lee, oprichter van ‘The Point Shop’ in Santa Ana, Californië. “Maar heel vaak zijn aan spitzen gerelateerde problemen gemakkelijk op te lossen.” Wordt je bijvoorbeeld geteisterd door blauwe teennagels, blaren of likdoorns, dan is dat een sein dat het tijd is voor een nieuw paar spitzen. Een professionele spitzenpasser kan aan de hand van je klachten zien waar het mis gaat en hier een oplossing voor zoeken in de vorm van een beter paar spitzen.

2: Negeren van blessures

Beter spitzen zouden de sleutel kunnen zijn naar minder pijn tijdens het dansen. Dr. Thomas M. Novella, een podoloog die onder andere samenwerkte met dansers van het New York City Ballet, concludeerde dat de meerderheid van de blessures wordt veroorzaakt of verergerd door een verkeerd paar spitzen. Zo biedt een verkeerd paar spitzen onvoldoende ondersteuning om goed op de toppen van je tenen te dansen.Een mogelijke gevolg kan zijn dat er kleine breukjes onder aan de middenvoetsbeentjes ontstaan of dat je enkels overbelast raken. Het is dan ook essentieel om spitzen aan te laten meten die bij jouw voeten passen.

3: Het kopen van de verkeerde maat

Dacht je dat je voeten waren uitgegroeid? Dan kan nog wel eens tegenvallen. Novella vertelt dat voeten mee kunnen veranderen. Zo zie je dat de voeten opzwellen bij warm weer en intensieve trainingsperiodes, en juist slinken bij kouder weer en weinig activiteit. Daarom adviseert de podoloog om twee paar spitzen aan te laten meten, zodat je voor elke gelegenheid een juist paar hebt.

Een ander probleem kan zijn dat allebei je voeten een andere maat hebben. “Als je blauwe teennagels, blaren of andere tekenen van samendrukking hebt, maar aan één voet, dan is het handig om je maat te laten checken van allebei de voeten,” volgens Novella. De oplossing is dan om misschien voor elke voet een andere spitz te kopen.

4:  Spitzen veranderen. Verander mee

Ook al vertrouw je op een bepaald merk of type spitzen, het kan de moeite waard zijn om te kijken naar de nieuwste modellen. Elk jaar worder er nieuwe spitzen ontwikkelt met kleine veranderingen op het gebied van materiaal, constructie en model. “Misschien is er een bepaalde techniek in deze spitzen verwerkt die jou juist kan helpen,” zegt Lee.

5: Het volgen van een trend

De perfecte spitzen voor een ander kunnen voor jou totaal verkeerd zijn. Kijk dus niet naar wat mooi is, maar naar wat voor jouw voeten werkt. “We letten zowel op techniek als op de vorm van je voeten bij een passessie,” zegt Lee.  ''Dit aangezien een ieders voeten anders zijn en technisch anders ontwikkelt is.''

6: Alles veranderen?

Onthoudt dat je niet per se een heel nieuw merk en type spitzen hoeft te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om (kleine) elementen in de spitzen aan te passen. “Als je merkt dat een bepaalde breedte, zool lengte of stevigheid voor jou werkt: houdt dat dan ook vooral zo! Maar heb je het gevoel dat je spitzen net wat smaller moeten of een stukje langer, geef dit dan vooral aan bij de spitzenspecialist.'' Aldus Novella. Dit zodat de nieuwe spitzen nog steeds enigszins vertrouwd zal voelen.

7: Gelijk opgeven

Neem de tijd om aan je nieuwe spitzen te wennen. Een verandering in spitzen is bijna altijd merkbaar. Je lichaam moet wennen aan de andere vorm en stevigheid. Zeker als je een langere tijd op ''slechte'' spitzen hebt gedanst, kan juist het ''goede'' paar als vervelend aanvoelen. ''Als het in het begin even ongemakkelijk voelt dan betekent dit niet dat je een slechte keuze hebt gemaakt,'' verelt Novella. Wel moet je ervoor waken dat deze klachten niet blijven. Indien dit wel gebeurd is het raadzaam om nogmaals een afspraak te maken bij de spitzenspecialist.

Meer inspiratie