Home » Reportage

Artiesten achter de ramen: ‘‘Theater is net als seks’’

Door de pandemie zijn de theaters al maanden gesloten en dat heeft behoorlijk wat gevolgen voor zowel gezelschappen als performers. Theaters Tilburg besloot een statement te maken in samenwerking met de Tilburg Cowboys. Afgelopen vrijdag zaten daarom tien artiesten achter de ramen. Hiermee wilden ze duidelijk maken dat ze het niet eerlijk vinden dat sekswerkers wel aan de slag mogen, maar de theaters gesloten blijven. 

Red Light Orchestra

Meer dan tweehonderd mensen keken en luisterden vanaf de straat naar de protestactie ‘Red Light Orchestra’. Tijdens het concert van ongeveer een uur lieten de artiesten om de beurt muziek uit verschillende genres horen. Medeorganisator Sander van Bussel van de Tilburg Cowboys legde aan Omroep Brabant uit dat dit nodig is om een signaal af te geven. 

Helder statement

Directeur van Theaters Tilburg Rob van Steen was tevreden met de opkomst en de impact. "Het statement is helder,’’ vertelt hij.  ‘‘Wij willen gewoon weer open. Het is een statement vóór cultuur en de vrijheid daarvan. Cultuur is heel belangrijk, net zoals seks dat is voor iedereen."

Gevoelige opmerking

Vooral de opmerking van demissionair minister De Jonge ligt gevoelig. Die had eerder deze maand in de Tweede Kamer gezegd dat je niet naar het theater hoeft, maar dat je ook gewoon een mooie dvd kunt opzetten. "Een concert is toch echt iets anders dan een dvd'tje opzetten", reageert van Bussel van de Tilburg cowboys.

Omstander Mieke van Akkeren vertelt dat ze theater enorm heeft gemist en had zelfs tranen in haar ogen. Ze heeft enorm gebaald van het feit dat het niet mogelijk was het afgelopen jaar om te genieten van cultuur, theater en muziek. "De kunsten zijn bedoeld om je hart te raken en dat doet het."

Bekijk hier een video.

 

Meer inspiratie