Home » Reportage
By Orlando Fernandez via Wikimedia Commons

Alles wat je nog niet wist over George Balanchine

Vandaag zou George Balanchine 114 jaar zijn geworden, mocht de wereldwijd geroemde choreograaf nog springlevend zijn. Het is echter al 35 jaar geleden dat George Balanchine overleed. Maar zijn balletten zijn tot op de dag van vandaag nog springlevend. 

By Jac. de Nijs / Anefo via Wikimedia CommonsBalanchine bracht een mix van klassiek-romantisch en Broadwayballet. Zijn interpretatie en gebruik van klassiek ballet waren zo vernieuwend, dat de Balanchinestijl tegenwoordig een eigen neoklassieke dansstijl is geworden. Kenmerkend aan de dansstukken van Balanchine is dat er geen verhaal wordt verteld. Ook de muziek was ondergeschikt aan de bewegingen. De dans spreekt volgens Balanchine voor zichzelf. 

In het totaal choreografeerde Balanchine meer dan vierhonderd verschillende balletten. Wereldwijd wordt zijn naam nog dagelijks gebruikt in de balletwereld. Ter eren van zijn verjaardag kijken we met 5 opvallende feiten, terug op zijn roemrijke danscarrière. 

1. Kinderdroom van militair

Balanchine is zoon van componist Meliton Balanchivadze. Toch wilde hij als kind helemaal de kunst niet in. De kleine Balanchine droomde er juist van om militair te worden. Hier kwam verandering in toen hij op zijn tiende naar de Imperial Ballet School in Sint-Petersburg ging. Vervolgens richtte Balanchine zich niet alleen op dans, maar ook op muziek. Nadat Balanchine in 1921 cum laude afstudeerde, stapte hij in de voetsporen van zijn vader en begon hij aan de studie piano bij het conservatorium van Sint-Petersburg.

2. George Balanchine of George Balanchivadze?

Balanchine werd geboren met de Russische naam George Balanchivadze. Het was uiteindelijk kunstenaar Sergei Diaghilev die de naam veranderde. In 1925 ontdekte Diaghilev in Parijs het choreografische talent van Balanchine. Hij nam Balanchine aan als balletmeester van Les Ballets Russes. Om de choreograaf in Europa bekend te maken, veranderde Diaghilev de Russische achternaam in Balanchine. 

3. Geluk in de dans, maar niet in de liefde

Het vele geluk dat Balanchine in zijn danscarrière had, trof de choreograaf niet in zijn liefdesleven. In het totaal trouwde Balanchine met vier verschillende vrouwen. Alle huwelijken waren met ballerina’s die hij tijden zijn werk ontmoette. In 1922 trouwde Balanchine met zijn eerste vrouw, Tamara Geva. Op dat moment was Balanchine nog maar 18 jaar en Geva was zelfs nog maar 15 jaar oud. 

4. Balanchine bracht de Notenkraker 2.0

Naast vele nieuwe balletten bracht Balanchine tijdens zijn carrière ook verschillende bewerkingen van klassieke balletstukken. In 1954 choreografeerde Balanchine een vernieuwende versie van de Notenkraker. In de Notenkraker van Balanchine worden de rollen van Marie (Clara) en de prins gedanst door kinderen. Hierdoor is de choreografie simpeler en minder romantisch dan bij de originele Notenkraker

5. Het olifantenballet

George Balanchine choreografeerde ooit een ballet voor olifanten (in tutu’s). Zijn Circus Polka voor 50 olifanten en 50 dames werd in 1942 op verzoek gemaakt voor de Ringling broers en het Barnum en Bailey circus. Stravinsky schreef de muziek. Het olifantenballet liep voor 425 voorstellingen in Madison Square Garden in New York. De olifant met de hoofdrol heette Modoc; de eerste soliste heette was Vera Zorina, toentertijd Balanchine’s vrouw.

Meer inspiratie