Home » Reportage

7 belangrijke self-care tips voor je lichaam en geest

Het is belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt, helemaal als danser. Zeker nu je veel meer in huis zit zonder je typische routines. Daarom geven we 7 self-care tips om je je lichaam en geest goed te verzorgen.


1. Meditatie

Mediteren is een goede manier om even te relaxen en tijd te nemen voor jezelf. Je voelt je erna heel ontspannen en het is ook heel goed voor het verminderen van stress. Door meditatie krijgt je brein weer even rust en dat is goed voor je weerstand.
 

2. Slaap beter

Het is ook belangrijk dat je goed slaapt. Onderzoek laat zien dat slaap misschien wel het krachtigste herstelmiddel is van je lichaam. Om beter te kunnen slapen kan je bijvoorbeeld meer thee drinken, lezen of schrijven, rustige muziek opzetten of een rondje wandelen.

3. Lees een boek

Lezen is enorm goed voor je brein. Het vermindert namelijk stress en het helpt je met het trainen van je concentratievermogen. Ook verbetert lezen je sociale vaardigheden. Dit blijkt uit een onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Science is gepubliceerd. Het gaat hierbij wel om zwaardere literatuur en niet om makkelijk lezende fictie.

4. Maak een wandeling

Onderschat het niet: wandelen is hartstikke gezond! Je hart en longen worden er sterker van en daarnaast is het goed voor je geest. Het versterkt de spieren en botten en verhelpt tegen depressie en slapeloosheid. Je kan beter een lange wandeling maken dan dat je kort sport.

5. Doe iets creatiefs

Creatief bezig zijn helpt enorm bij het verminderen van stress. Daarnaast is het ook een goede manier om je brein fit te houden. Want als je creatief bezig bent, worden bepaalde delen van je brein geactiveerd. Dit heeft een positief effect voor je geest en lichaam.

6. Luister naar muziek

Het luisteren naar muziek is niet alleen een ontspannende bezigheid, het is ook heel goed voor je lichaam en hersenen. Het zorgt voor stressvermindering en het verhoogt het empathisch vermogen. Het kan zelfs depressie en pijn verminderen. Muziek met een sterkere beat maakt je meer alert en daardoor kan je veel geconcentreerder werken.

7. Omring jezelf met positieve mensen

Mensen met dezelfde kwaliteiten en kernwaarden als jij, voelen als een veilig thuis. Hier word je ook veel vrolijker van en dat heeft weer een positieve invloed op je geest en lichaam. Omring jezelf dus met mensen die jou waarderen om wie je bent.

 

Meer inspiratie