Home » Reportage

6 tips om je lichaam op te warmen voor het dansen

Als danser wil je natuurlijk geen blessures oplopen. Daarom is het belangrijk om eerst je lichaam wakker te schudden, voor je intensieve danswork-out.  Maar wat is de beste manier? Hierbij geven we 6 tips om je goed op te warmen voor het dansen.


1. Eet voldoende voor je gaat dansen

Zonder voldoende brandstof in je lichaam zal je niet goed kunnen dansen. Het is daarom belangrijk dat je voor het dansen eerst goed eet.

2. Neem de tijd

Als je de tijd niet neemt voor een warming-up, loop je kans op een spierblessure. Dat zou betekenen dat je een tijd niet kan dansen, dus dat wil je koste wat kost voorkomen. Een warming-up van vijf minuten is voldoende.

3. Jog 5 minuten om je lichaamstemperatuur omhoog te krijgen.

Dat kan je gewoon op dezelfde plek doen als je staat. Als je jogt worden alle functies in je lichaam geactiveerd. Je spieren, hart, bloedsomloop en zenuwstelsel worden allemaal warm. Als je spieren warm zijn, kun je beginnen aan stretchoefeningen.

4. Begin met het opwarmen van je schouders en armen

Draai je schouders in een rollende beweging naar achteren. Herhaal dit een paar keer en verander dan van richting. Doe deze beweging dan met de armen erbij, met beide armen opzij. Verander na een paar keer de richting. Zo warm je je schouders en armen goed op voor het dansen.

5. Warm dan je nekspieren op

Kantel je hoofd eerst naar links naar je oor en dan naar rechts. Kijk dan links en rechts en rol je hoofd helemaal in de ronde. Herhaal dit en verander de richting. Deze bewegingen helpen met het opwarmen van je nekspieren. Je wilt natuurlijk geen pijn in je nek krijgen tijdens het dansen.

6. Ga dan over naar rekoefeningen

Je kan hierbij denken aan de voorwaartse stretch. Deze beweging zal de beenspieren lekker losschudden. Ga eerst zitten en strek je benen naar voren. Leun dan met je bovenlichaam naar voren. Hou de rug tijdens de oefening zo recht mogelijk en strek je armen naar voren richting je tenen. Ga dan weer terug naar de normale zitpositie. Herhaal deze oefening een paar keer.

Of je kan een bovenbenen rekoefening doen. Hiervoor pak je één been en trek deze naar je billen toe. Hou deze positie dan tien tot twintig seconde vast en wissel dan van been.

 

Cooling-down

Na het dansen is het verstandig om een cooling-down te doen. Een cooling-down is bedoeld om het lichaam na het sporten in rust te laten komen. Deze bewegingen kan je doen door rustige stretchoefeningen.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: