Home » Reportage
6 tips voor dansers tegen een winterdip

6 tips voor dansers tegen een winterdip

De wintermaanden zijn meestal de moeilijkste maanden om jezelf van de bank af te hijsen en naar dansles te gaan, of om jezelf ertoe te zetten thuis in beweging te komen. Gelukkig is het niet onmogelijk om je motivatie weer te vinden! Wij geven zes tips.  

1. Kom meer buiten

We weten het, het is buiten ijskoud. Maar probeer toch meer buiten te komen. Een tekort aan zonlicht is een grote reden, waardoor mensen last krijgen van een winterdepressie. Dus geniet van de momenten waarop de zon schijnt. Probeer daarom overdag in de school- en werkpauzes of tussen danstrainingen door, een wandeling te maken. Onderzoek wijst namelijk uit dat zonlicht je serotinegehalte verhoogt. Serotine heeft weer effect op je slaap, eetlust en emoties. Een hoog serotinegehalte zorgt er dus voor dat je jezelf beter voelt.

2. Eet gezond

Het is voor dansers al langer duidelijk dat gezond eten belangrijk is. Maar gezond eten is niet alleen goed voor de spieropbouw en overtollig vetverlies. Hoe gezonder je eet, hoe beter je lichaam in zijn vel zit. Je verhoogt niet alleen je weerstand maar ook je energieniveau. Probeer daarom ‘bewerkte’ voeding te vermijden. Baseer je dieet liever op mager vlees, groenten, noten en zaden, wat fruit, beetje zetmeel en GEEN suiker! 

3. Blijf dansen en bewegen

Het is een vaak gekozen reactie om rust te nemen wanneer je jezelf als danser futloos voelt. Maar het is het veel beter om te blijven dansen en bewegen tijdens een winterdip. Door dagelijks te bewegen halveer je de kans op een winterdip. Probeer ook eens buiten te stretchen, of ga hardlopen. Als je buiten sport, combineer je zonlicht met bewegen. Een win-winsituatie dus. 

4. Eet voldoende Omega3 

Omega3-vetzuren helpen tegen een depressie en zijn zo dus ook goed tegen een winterdip. Probeer daarom voldoende vette vis te eten. Vis zit namelijk vol met Omega3. Je kan je Omega3 gehalte ook op peil houden door voedingssupplementen te halen bij de drogist. Dit kan eventueel aangevuld worden met vitamine D. Deze vitamine halen we enkel uit het zonlicht .  Maar hebben we niet altijd genoeg. Vervolgens zal je merken dat je al een stuk beter in je vel zit en meer motivatie hebt voor een dansles. 

5. Zorg voor voldoende slaap

Een belangrijke oorzaak voor een winterdip is gebrek aan slaap. Een volwassen persoon moet gemiddeld elke nacht zeven tot acht uur slaap halen. De kans is groot dat je jezelf slecht voelt als je minder (of meer) uren slaapt dan voorgeschreven. Leg je telefoon tijdig naast je neer, en stel de wekker - niet snoozen - goed in om fit de dag te beginnen. Een vast slaapritme aanhouden helpt. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta rond dezelfde tijd weer op. Je biologische klok went vanzelf aan dat slaapritme. 

6. Hou jezelf in

Probeer niet zodra je over je winterdip heen bent, alle gemiste danstrainingen in te halen. Het heeft geen zin om volledig door te slaan. Want de kans is groot dat de winterdip dan weer terug keert. Lukte het voorheen al niet om vijf danslessen per week te volgen, wordt niet overmoedig door nu zeven danslessen te doen. Wees blij met je hervonden energie, maar stel realistische doelen en put jezelf niet uit. Zo heb je de grootste kans dan de winterdip wegblijft. 

Meer inspiratie