Blessures bij dansers
Zowel klassiek ballet als moderne dans is topsport en als professioneel danser drijf je je lichaam vaak tot het uiterste. Blessures zijn dan ook schering en inslag, vaak met een langdurige herstelperiode als gevolg. Gelukkig kan je enkele maatregelen nemen om het aantal blessures te beperken.
Veel voorkomende blessures
De meest voorkomende blessures bij dansers zijn peesontstekingen in de achillespees en de knieschijf, een verstuiking van de enkel, onderrugblessures en breuken of stressfracturen. De meest voorkomende oorzaken van deze blessures zijn een verkeerde lichaamshouding en een foute danstechniek. Een andere belangrijke oorzaak is overbelasting. In veel gevallen is het aan te raden om rustig op te bouwen, hoewel dit niet altijd mogelijk is als er een belangrijk optreden in de agenda staat. Toch is het belangrijk dat je op tijd je gevoelens benoemt als je voelt dat het trainingsschema te zwaar is.
Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, luidt het cliché. En dat geldt zeker voor dansblessures. Met een breuk ben je al makkelijk een kwartaal uit de running en ligt je dansseizoen bijna volledig in duigen. Ook andere blessures kunnen behoorlijk wat roet in het eten gooien. Gelukkig kan je de schade beperken als je een paar simpele regels volgt.
- Zorg voor een goede basisconditie. Dansen is topsport en om goed te kunnen dansen, moet je in topvorm zijn.
- Sla geen warming-up of stretching over. Dit is belangrijk voor de spieren.
- Let op je houding. Een slechte houding zorgt voor meer druk op je nek en je rug en leidt tot blessures.
- Drink voldoende water. Dehydratie zorgt voor slechte prestaties en kan peesontstekingen veroorzaken.
- Rust op tijd en stond. Tijdens rustperiodes geef je je lichaam de kans om te herstellen van de zware inspanningen. Een oververmoeid lichaam heeft meer moeite om de danspassen correct uitvoeren, wat tot blessures kan leiden.
Behandelen
Heb je het toch te ver laten komen en heb je een blessure? Begin met het nemen van extra rust en vermijd de oefeningen die de blessure extra belasten. Gaat de blessure echter niet weg? Dan is het aangeraden een fysiotherapeut te raadplegen. Met een aangepast behandelplan en trainingsschema zorgt hij ervoor dat de blessure zo snel mogelijk geneest zonder dat je aan conditie hoeft in te boeten. De kosten van fysiotherapie worden gelukkig door de aanvullende verzekering gedekt. Ben je niet zeker of jouw zorgverzekeraar de kosten dekt, gebruik dan de zorgvergelijker om een zorgverzekering uit te zoeken die wel aan jouw noden als danser voldoet. Zo ben je er zeker van dat je dansseizoen niet in het water valt.
Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.