Home » Reportage
eigen dansschool studio school business dance

Hoe open je een eigen dansschool? 4 tips

Een eigen dansschool beginnen is een grote verantwoordelijkheid. Keuzes moeten gemaakt worden, plannen opgezet, enzovoorts. Een wilde droom realiseren is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Dans Magazine geeft wat tips. 

Tip 1: kennis is macht

Misschien een open deur, maar een dansschool beginnen kan niet zonder goede voorbereiding. Het belangrijkste is om te weten waar je aan begint en wat je nodig hebt. Veel dansschooleigenaren hebben daarom vooraf eerst een tijdje meegedraaid in een bestaande school. Niet alleen als dansdocent, maar ook in andere functies. Zo doen ze ervaring op en leren ze het werkveld beter kennen. Genevieve Weeks, eigenaresse van Tutu School, zegt in een interview met Dance Business Weekly: “Het is belangrijk om eerlijk te zijn over wat je wel en niet weet. Je wil niet tegen problemen aanlopen omdat je niet goed voorbereid bent.”

Verder is het belangrijk om kennis te hebben van hoe bedrijven in elkaar zitten. Zoek daarom goed uit welke financiële kennis je nodig hebt over het runnen van een bedrijf. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten dat een ruimte huren meestal een van de duurste kostenposten is. Zoek verder uit hoeveel kapitaal je nodig hebt om de school te openen en open te houden voor de eerste paar maanden.

Tip 2: maak plannen

Voor wie is je school? Welke lessen wil je geven? Er zijn al veel dansscholen in Nederland, dus is het belangrijk om te weten hoe jouw school zich onderscheidt van de rest. Dat kun je doen door een eigen visie en missie te ontwikkelen of door een bepaalde doelgroep of stijl uit te kiezen.

Tip 3: aan de slag

Kies een naam en begin met het schrijven van een bedrijfsplan. Ook praktische zaken moeten geregeld worden: meld je aan bij de Kamer van Koophandel en zorg dat de juridische, administratieve, financiële en verzekeringstechnische zaken op orde zijn. Zo moet je een bankrekening openen en een website (laten) maken.

Tip 4: netwerken

Verder is het handig om je eigen netwerk in te zetten. Je kan via je contacten bijvoorbeeld nuttige kennis op doen en je kan hen om hulp vragen bij eventuele problemen. Daarnaast komt een uitgebreid netwerk goed van pas bij het werven van leerlingen voor je nieuwe school. Maak hierbij vooral gebruik van sociale media om je naamsbekendheid te vergroten.

Leerlingen kan je op de meest onverwachte plekken vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is Denise Schindler. Deze Amerikaanse danseres gaf les in een kinderdagverblijf. Na een paar jaar waren de kinderen te oud voor deze opvang, maar wilden ze wel nog dansles bij Schindler blijven volgen. Een dansschool was geboren.

Zorg dat je genoeg mensen kent die je kunnen helpen. Natuurlijk moet je dansdocenten werven om les te geven op jou school, maar het is ook handig om iemand met verstand van financiën en recht in de buurt te hebben. Met genoeg kennis en de juiste personen kom je al heel ver.

Bronnen:

Danceso.com, Dance Freak, Dance Teacher, dansschoolmanager.nl, Dance Business Weekly

 

Meer inspiratie