DANSTIP: Wat te doen bij (erge) spierpijn
Door Amber Droog
Al zwetend stap je uit een intens zware dansles. Met moeite stap je op de fiets of in de auto op weg naar huis. Voor al dat uitsloven in de dansstudio betaal je de volgende dag de rekening: onschuldige maar vervelende spierpijn. Wat kun je doen om te voorkomen dat dit niet te erg wordt? Wij geven je vijf tips om die vermoeide spieren goed te verzorgen.
Stretch, stretch, stretch
Stretch direct na een heftige training voor ongeveer tien minuten. Dit zal het scherpste randje van de (toekomstige) spierpijn af halen. Tijdens het trainen zet je namelijk zoveel kracht op je spieren, dat deze van de inspanning verkorten. Door te stretchen breng je de (overbelaste) spieren terug op lengte - in ontspannen toestand. Daarbij blijft de doorbloeding ook direct na inspanning op peil. Dat komt de afvoer van opgehoopte afvalstoffen (melkzuur en ammoniak) ten goede.
Neem een warm bad
Niks kan zo fijn zijn als een welverdiend warm bad (of een warme douche) na een zware danstraining. Door je vermoeide spieren met warmte te omgeven zullen ze zich meer kunnen ontspannen. Wederom wordt je bloedcirculatie gestimuleerd. Bijkomend voordeel is het directe effect: je voelt de spierpijn afnemen. Een bad heeft voorkeur boven een warme douche, omdat in een bad de warmte dieper in je spieren kan trekken.
Blijf in beweging
We hebben vaak de neiging om bij erge spierpijn ons zo min mogelijk te bewegen, terwijl het blijven stimuleren van de spieren juist essentieel is voor het spierherstel. Door nieuwe inspanning zal je lichaam sneller nieuwe cellen aanmaken om de vernietigde eiwitstructuren te herstellen. Dus plof bij erge spierpijn niet neer op de bank, maar neem actieve rust door bijvoorbeeld te wandelen, rustig te zwemmen of een low impact yogales te volgen.
Gebruik een ice-pack
Als je het idee hebt dat je spieren erg opgezet zijn of zelfs pijnlijk aanvoelen, dan kan het zijn dat je een (lichte) blessure hebt opgelopen. Om de ergste spierzwelling af te laten nemen kan een ice-pack uitkomst bieden. Leg deze (met een doek eromheen) op de pijnlijke plek(ken) voor een paar minuten. Is de pijn of de zwelling na een dag of twee nog niet weggetrokken? Neem dan contact op met een huisarts en/of fysiotherapeut.
Neem een (sport)massage
Een (sport)massage kan de ergste spierspanningen doen wegnemen. Nadelig is wel dat deze massages vaak niet zo ontspannen zijn als ze klinken: bij een sportmassage worden de zogenoemde spierknopen losgemaakt. Dit kan best pijnlijk zijn, maar is uiteindelijk wél heel goed voor de bloedcirculatie?. Dit omdat het je spierherstel en daarmee kracht verbeterd. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een ‘ontspanningsmassage’. Die is, zoals de naam al zegt, een stuk relaxter. Maar bevordert eveneens de goede doorbloeding en daarmee het spierherstel.