Home » Reportage
Voorkom blessures: bouw een diepe stretch goed op.

Blessures: voorkomen beter dan genezen

Dansen. Een grote passie van velen onder ons. Hoewel dans er vaak heel erg mooi en flexibel uitziet, is er hard werk vereist. Daarbij kunnen blessures ontstaan. Wat zijn nu de meest voorkomende blessures en hoe kun je ze behandelen. En nog belangrijker: hoe voorkom je ze? 

Stress fracture

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar deze blessure kan voor een hoop ellende zorgen. Een 'stress fracture', oftewel een breuk of scheurtje door stress, kan door dansen ontstaan. Dit is natuurlijk absoluut niet fijn, maar kan behandeld worden door rust te nemen. Hoe kun je deze blessure voorkomen? Allereerst is het belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen. Begin geleidelijk je dansroutine op te bouwen en doe dit in kleine stapjes. Mocht je een botbreuk hebben en in het gips moeten, dan wordt dit vergoed vanuit de zorgverzekering. Wel geldt er eigen risico, dat je moet voldoen voordat de zorgverzekeraar de kosten dekt.  

Oude blessure

Een oude blessure kan ook voor een nieuwe blessure zorgen. Wist je dat zo'n 80% van alle blessures ontstaat in een gewricht waaraan je al eerder geblesseerd bent geweest? Krijg je een nieuwe blessure op de plek waar je eerder een blessure hebt gehad, dan is de kans groot dat je deze niet goed hebt laten herstellen of genezen. Luister goed naar advies van je arts of fysiotherapeut voordat je weer voluit gaat dansen. Je kunt beter iets langer herstellen, dan de kans te lopen op slecht herstel of een nieuwe blessure. Geduld is (helaas) een schone zaak.

Peesontsteking

Een peesontsteking kan een danser of danseres goed in de weg zitten. Zo'n peesontsteking ontstaat vaak door overbelasting. Ben je dus actief danser(es); doe dan altijd een goede warming-up, stretch goed en luister naar je lichaam! Als je lichaam het niet meer aankan, stop dan of neem een paar minuten pauze. Je lichaam geeft namelijk niets voor niets aan dat het niet gaat. Een peesontsteking wordt behandeld door middel van fysiotherapie. Voor een vergoeding vanuit de zorgverzekering moet je je (als achttienplusser) aanvullend verzekerd hebben om een vergoeding te krijgen. Geen fysio? Doe het dan sowieso even rustig aan. Blijf wel in bewegen, ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, maar laat de sporten van hoge intensiviteit even tijdelijk achterwege.

Rugblessures

Rugblessures komen vaak voor bij dansers. Vooral in de onderrug kunnen mensen last krijgen van pijntjes. Vaak last van je rug? Zorg dan voor sterke buikspieren. Zijn deze sterk, dan kunnen ze de onderrugspieren ondersteunen. 

Kortom

Met dansen is helemaal niks mis, het is zelfs super gezond (en natuurlijk super leuk!), maar soms kan het nogal eens wat pijn veroorzaken. Het soort dansstijl dat je uitoefent kan invloed hebben op welke blessure het snelst voor kan komen. Wel geldt overal; zorg voor een goede warming-up, bouw dansen langzaam op en stretch goed voordat je intensiever gaat dansen. Een coolingdown is ook belangrijk, vergeet deze dus ook niet. Want het is zoals men zegt; voorkomen is beter dan genezen. 

Meer inspiratie