Introdans en TeamNL gaan kennis uitwisselen
Topsporters op Papendal werden op 20 november verrast door een spontane voorstelling van drie dansers van Introdans. Deze korte krachtige performance in het hart van de topsport was de officiële start van een samenwerking tussen Introdans en TeamNL, de naam voor het olympische team onder de vlag van sportkoepel NOC*NSF.
'De werelden van Introdans en topsporters zijn erg vergelijkbaar', legt woordvoerster Sonya Schonewille van NOC*NSF uit. 'Dansers en topsporters staan 10 tot 12 jaar lang dag, in dag uit in een 'excellerende stand.' Grenzen in hun prestaties, grenzen in de pijn, mentale grenzen, grenzen in sociale contacten en in middelen. Ze letten altijd op hun voeding. Zijn steevast bezig met herstellen. Hebben te maken met blessures, met eenzaamheid. Er is continu druk vanuit de omgeving, naast de druk die sporters en dansers zichzelf opleggen. En hoe gaan ze verder na hun sportieve dan wel danscarrière? Naast het veld of de bühne hebben coaches en trainers van topsporters in hun werk met veel zaken te maken waar danscoaches en repetitoren ook tegenaan lopen.
Samenwerking Introdans en TeamNL
Kortom: het kan veel opleveren om de topsportwereld en de danswereld bij elkaar te brengen. Tot die conclusie kwamen Maurits Hendriks, technisch directeur TeamNL, en Adriaan Luteijn, choreograaf bij Introdans en artistiek manager van de educatieafdeling Introdans Interactie. Daarom maakten ze na het optreden bekend dat ze met een samenwerking zowel Introdans als TeamNL verder willen brengen. Adriaan Luteijn licht toe: ‘De komende jaren gaan onze dansers en de TeamNL sporters elkaar verschillende keren ontmoeten. De manier van leven en werken is zo vergelijkbaar dat we er vast allemaal sterker uitkomen.’Maurits Hendriks voegt daar aan toe: ‘De TeamNL sporters op Papendal trainen en wonen vlakbij de dansers van Introdans, allebei in Arnhem. Het is mooi dat we de kans hebben om bij elkaar in de keuken te kijken. En dan gaat het niet alleen over de sporters en dansers zelf, ook de staf gaat in gesprek over thema’s waar we tegenaan lopen. Sportcoaches en danscoaches, maar ook experts op het gebied van fysiotherapie, voeding en prestatiegedrag verkennen overeenkomsten en leren van elkaars verschillen. Kennisuitwisseling is het doel.’