Extremalism daagt het klassiek geschoolde danserslichaam uit
Het Holland Festival krijgt de wereldpremière van een unieke Europese samenwerking, waarbij de krachten van twee dansgezelschappen, Ballet National de Marseille en ICKamsterdam, worden gebundeld. De internationale dansproductie Extremalism is een multidisciplinaire voorstelling met 30 dansers, 24 uit Marseille en 6 uit Amsterdam. Deze grootschalige jubileumvoorstelling bezegelt de twintigjarige samenwerking van het choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten. Extremalism viert zijn dubbelpremière in Nederland en in Frankrijk, in het Holland Festival (12 en 13 juni in Koninklijk Theater Carré) en als openingsvoorstelling van Montpellier Danse.
Greco en Scholten voor vijfde keer op Holland Festival
Twintig jaar geleden begon de samenwerking tussen Emio Greco en Pieter C. Scholten met de zoektocht naar een nieuwe vorm van dans voor het klassiek geschoolde danserslichaam van Greco. Inmiddels staan ze aan het hoofd van stadsgezelschap ICKamsterdam, een platform voor hedendaagse dans in Nederland, en van het befaamde Franse gezelschap Ballet National de Marseille in Frankrijk. Met Extremalism grijpt het duo terug op de kwaliteiten die hun vroegere werk definieerden: de eigen lichaamstaal en het ‘extremalisme’ (een samentrekking van ‘extreem’ en ‘minimalisme’). Het is tevens de vijfde Holland Festivalvoorstelling van Greco en Scholten, na Rimasto Orfano (2002), [purgatorio] IN VISIONE en [purgatorio] POPOPERA (het tweeluik rond Dante’s La Divina Commedia, beide in 2008) en Addio alla fine (2012).
Extremalism: Minimaal en Extreem
Wat is de reactie van de mens op de crisis van vandaag? Wat doet een lichaam in een extreme situatie? Extremalism toont de kracht van de kwetsbaarheid, legt verbindingen tussen onszelf en de ander en onderzoekt de mogelijkheid van nieuwe vormen. Met een glimp naar het verleden maken Greco en Scholten de balans op van het nu en bieden ze een handreiking naar de toekomst. Blikvanger in de voorstelling is de lichtsculptuur Chain Reaction van beeldend kunstenaar Henk Stallinga, een ronde installatie die als een wereldbol om zichzelf heen draait. Het roept de tijd op die verglijdt: gisteren, vandaag, morgen.
Emio Greco en Pieter C. Scholten in eigen woorden
Ook na twintig jaar aan de top van de internationale danswereld is het vizier van Emio Greco en Pieter C. Scholten nog steeds gericht op nieuwe uitdagingen: “Na twintig jaar samenwerken nemen we onvermijdelijk het verleden met ons mee, maar enkel om een voorzichtige blik op de toekomst te werpen. Extremalism is geen retrospectief, het is een voortschrijdende zoektocht naar een balans zonder evenwicht. Dat is nu eenmaal de motor van ons artistieke werk.”