Nieuwe Nederlandse artistieke leiding Ballet National de Marseille

Emio Greco en Pieter C. ScholtenEmio Greco en Pieter C. Scholten, directeuren van het International Choreographic Arts Centre (ICKamsterdam), zijn door de Franse minister van Cultuur benoemd tot de nieuwe artistieke directie van het Ballet National de Marseille.

Op verzoek van het Franse ministerie schreven Greco en Scholten een toekomstplan voor dansgezelschap Ballet National de Marseille. De twee directeuren hebben als doel een duurzame en gelijkwaardige samenwerking aan te gaan met andere Europese topinstellingen. Dit hielden ze dan ook in stand tijdens het schrijven van het plan.

Samenwerking Marseille en Amsterdam

In het plan stellen Greco en Scholten vanuit ICKamsterdam het doel om intensief samen te werken met Marseille. Hierbij willen ze twee zaken combineren: de opbouw van een vernieuwend en hedendaags Europees ballet en grensoverschrijdende talentontwikkeling. Maar de samenwerking betekent op geen enkele manier dat ICKamsterdam of Ballet National de Marseille hun identiteit en rechten verliezen: hun missies op eigen bodem blijven behouden.

ICKamsterdam

Het ICKamsterdam is in 2009 opgericht door choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten. Dit platform voor hedendaagse dans is gebouwd op drie pijlers: producties, gastkunstenaars en academie. Naast het actief opbouwen van een hedendaags repertoire en het blijven dansen van dansvoorstellingen, brengen Greco en Scholten dans ook graag in relatie met andere kunstvormen, zoals mode en film. In 2013 is ICKamsterdam tot Stadsgezelschap Dans van Amsterdam benoemd.

Ballet National de Marseille

Het Ballet National de Marseille is een internationaal dansgezelschap, opgericht in 1972 door choreograaf Roland Petit. Het gezelschap bestaat uit dertig dansers en overschrijdt vaak de grens tussen traditioneel ballet en hedendaagse dans. De ontwikkeling van de dans is voor hen belangrijk en is net als bij het ICKamsterdam nauw verweven met andere kunstvormen, zoals architectuur en beeldende kunsten.