Festival WhyNot danst Vincent van Gogh
De vijfde editie van festival WhyNot brengt dans naar bijzondere plekken in de stad Amsterdam. Op vrijdag 6, 13 en 20 maart brengt festival WhyNot ons in de wereld van hallucinaties en onwerkelijkheden van Vincent van Gogh en zet het een aantal avonden neer met dans, performance en muziek in het Van Gogh museum.
Festival WhyNot
Met de lancering van de pilot van de interactieve performance app i_Perform en met het prijswinnende werk Japan van choreograaf Simon Tanguy zoekt festival WhyNot naar een fysieke vertaling van Van Goghs complexe gevoelsleven. Duik in de psyche van opkomende choreografen, dansers, muzikanten en de museumbezoeker zelf onder het genot van cocktails, visuals, een DJ en, niet te vergeten, de werken van Van Gogh.
WhyNot i_Perform
i_Perform is een interactieve smart phone applicatie die werkt met bluetooth zenders genaamd iBeacons die je - in plaats van een informatieve audiotour - op een fysieke expeditie stuurt door het museum, langs een aantal schilderijen van Van Gogh. Aan de hand van specifieke opdrachten krijg je een fysieke ervaring bij het werk.
Op vrijdag 6 maart vindt de lancering van de pilot plaats die aan het einde van de avond uit zal monden in een dans- en muziekimprovisatie, uitgevoerd door dansers Miri-Lee, Mirte Courtens, Raoul Freitas Vale, Birgit Gunzl en theremin-speler James Bryan Graves. Op vrijdag 13 maart is wederom i_Perform te beleven, nu onder het genot van DJ Kyle Kubica a.k.a. Smokeswift B2B J-Baggs.
i_Perform is ontworpen door WhyNot i.s.m. HearUsHere en Angela Lidderdale, met dank aan Lava Lab. De app zal heel binnenkort te downloaden zijn. Houd de Facebook pagina in de gaten voor het laatste nieuws daarover.
Japan van Simon Tanguy
Op vrijdag 20 maart presenteert WhyNot de korte performance Japan van Simon Tanguy, een verkenning van de fysieke en poëtische woordenschat van doodsangst. Het onderzoekt samentrekken, loslaten, flauwvallen, wakker worden, coma, strijd, instorting, vallen, opstaan, een langzame dood, een snelle dood en het testament. Een heel palet aan emoties wordt zichtbaar, net zoals dat in het werk van Van Gogh het geval is. De choreografische structuur van Japan creëert een surrealistisch universum en een "hyper" dynamische energie.