Russisch ballet over Vincent van Gogh in Amsterdam in première

Ballet Vincent. Foto Irina Lepnyova lira-joggi.livejournal.com/Op 22 december zal het ballet over Vincent van Gogh in première gaan in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De voorstelling Vincent wordt uitgevoerd door het Russische Bolshoi Ballet. Zij hebben in plaats van Rusland als locatie voor de wereldpremière, voor het geboorteland van Van Gogh gekozen.

Het ballet Vincent brengt het publiek terug naar 1880, naar de meest productieve jaren van Vincent van Gogh. Het dramatische verhaal van Vincents leven wordt verteld en twintig van zijn schilderijen worden letterlijk tot leven gebracht. Speciaal voor het ballet is een moderne muziekcompositie geschreven die wordt uitgevoerd door toppianist Nikita Mndoyants en een strijkkwartet.

De choreografie voor dit ballet is gemaakt door Art Wheeler. Met deze voorstelling wil hij een andere kant van het Russische ballet laten zien. Hij liet daarom met opzet het corps de ballet en het symfonieorkest achterwege, die men doorgaans wel ziet bij een Russische balletvoorstelling.

Een voorproefje van het ballet kun je hier vinden.