Trans Europe Express festival
Op vrijdag 27 februari vindt de Nederlandse première van het Trans Europe Express festival plaats in de Melkweg Rabozaal, een festival voor urban theaterdans. Het laatste werk van de nieuwste lichting Amsterdamse urban choreografen is samen te zien met Europese urban dansvoorstellingen. Speciaal is ook het grote aantal vrouwelijke dansers en choreografen dat aan het festival deelneemt. Zie met eigen ogen hoe urban dans zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft van clubdans tot volwaardige theaterdans.
Mourad Merzouki en 7Steps
Een van de Europese choreografen is de toonaangevende Franse choreograaf Mourad Merzouki, die na tien jaar weer te zien is in Nederland. Merzouki is behalve choreograaf van het internationaal vermaarde Compagnie Käfig ook artistiek leider van diverse choreografische centra en festivals in Frankrijk. Hij geldt als één van Frankrijks leidende choreografen en ontving meerdere prijzen en onderscheidingen.
Voor het Europese netwerk voor urban dans, 7Steps, maakte hij een indrukwekkende voorstelling met hip hop dans als verbindend element van een nieuwe Europese identiteit, die te zien is op het festival. De cast bestaat volledig uit vrouwelijke dansers die uit heel Europa afkomstig zijn. Voor Nederland zijn dit Djinti Sullivan en Joelle Ramos.
Andere choreografen tijdens het Trans Europe Express festival
Marion Matin is een gerenommeerde Franse choreografe met wortels in de contemporary en de urban dans. Voor Trans Europe Express werkt zij samen met Myself UK Dance Company uit London en de Brusselse groep Les Mybalés.
Clara Bajado is een choreografe en danseres uit Frankrijk die sinds 2005 met succes in London werkzaam is. Zij toerde onder meer met breakdance legende Storm en is als Nike Dance Athlete verbonden aan het beroemde sportmerk. Voor Trans Europe Express werkte ze samen met het Amsterdamse dansgezelschap XChange. Dansgezelschap Xchange laat in de voorstelling Discidom een hoeveelheid aan urban dansstijlen zien. Het thema van deze dansvoorstelling is het spanningsveld tussen vrijheid en discipline.
Shailesh Bahoran laat een deel zien uit zijn eerste avondvullende voorstelling Lalla Rookh die geïnspireerd is door de Indiase migratie naar Suriname. De signatuur van Bahoran kenmerkt zich door een bijzondere fusie van urban dans, Indiase dans en moderne dans zoals die eerder te zien was in Heritage dat vorig jaar hoge ogen gooide op de Nederlandse Dansdagen. Lalla Rookh is geproduceerd in het kader van de Nieuwe Makers regeling van het Fonds Podiumkunsten.