Pavel Danilyuk via Pexels

Met deze 4 tips ben je goed voorbereid op je volgende dansuitvoering

Als je al een tijdje aan het oefenen bent voor je aankomende dansuitvoering, kan je de dans waarschijnlijk dromen. Toch vergeten veel dansers een aantal belangrijke voorbereidingen. Naast het leren van de choreografie wil je er namelijk voor zorgen dat zowel lichaam als geest goed uitgerust zijn. In dit artikel geven we je hier 4 handige tips voor.

Comfortabel slapen

Een goede nachtrust in de dagen voor de uitvoering is cruciaal. Vermoeidheid kan leiden tot fouten of een gebrek aan energie op het podium: dat wil je natuurlijk niet! Zorg daarom voor een comfortabele slaapomgeving. Een te hard of zacht hoofdkussen en een te dik of dun dekbed kunnen ervoor zorgen dat je wakker wordt met stijve spieren. Ook kan het leiden tot een onrustige nachtrust door de onprettige temperatuur. 

De juiste voeding en hydratatie

Plan je maaltijden zorgvuldig in aanloop naar je dansvoorstelling. Zorg dat je licht en gezond eet, zodat je geen zwaar gevoel krijgt tijdens het dansen. Voedzame maaltijden met voldoende ijzer kunnen bovendien helpen bij het voorkomen van spierpijn. Eet niet te kort voor de uitvoering om ongemakken tijdens het dansen te vermijden, maar ook niet te lang ervoor. Zo zorg je ervoor dat je genoeg energie hebt. 

Blijf ook genoeg drinken: je wil natuurlijk niet uitgedroogd op het podium staan. Maar grote hoeveelheden water drinken voor het optreden is dan weer niet handig, aangezien dit (naast het ongemakkelijke klotsende geluid) kan zorgen voor een vervelend gevoel. En je wil natuurlijk voorkomen dat je midden in de uitvoering opeens heel nodig naar het toilet moet. 

Controleer je kostuum en benodigdheden

Zorg dat je je kostuum en alle accessoires van tevoren klaar legt op een veilige plek. Zorg ook alvast dat je één van de repetities in je volledige outfit doet om te controleren of alles goed zit en je vrij kunt bewegen. Vergeet niet om op de dag van de uitvoering om een tasje mee te nemen met alle extra benodigdheden, zoals haarspelden, make-up en (blaren)pleisters. 

Meditatie en ontspanning

Ben je vaak nerveus voordat je het podium op gaat? De dagen voor de uitvoering kan het fijn zijn om ademhalingsoefeningen te doen of te mediteren. Zo houd je je zenuwen onder controle. Rustige, diepe ademhalingen helpen bij het verlagen van stresshormonen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder gespannen aanvoelt. Een ontspannen gevoel helpt niet alleen om je beter te concentreren, maar kan de dagen voor de uitvoering ook helpen als je moeite hebt met slapen. 

Klaar voor de start

Als je lang hebt geoefend voor je aankomende uitvoering, kan je waarschijnlijk niet wachten tot het zover is. Het is belangrijk om voor je optreden extra goed voor jezelf te zorgen. Eet en drink voldoende, zorg voor genoeg ontspanning en een goede nachtrust. Zo ben je er helemaal klaar voor!