Pexels

Dit zijn de genomineerden voor de dansprijzen van 2024

Deze zomer zijn de genomineerden voor de Zwanen en Jonge Zwanen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) 2024 bekendgemaakt! Deze prestigieuze dansprijzen zullen worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen, dat plaatsvindt op vrijdag 4 oktober om 20.00 uur in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. De jury heeft de genomineerde gezelschappen, choreografen en dansers geselecteerd vanwege hun uitzonderlijke artistieke prestaties in het afgelopen dansseizoen 2023-2024.

Jury

De Dansjury voor het seizoen 2023-2024 wordt voorgezeten door Joery Wilbers, directeur van De Domijnen in Sittard. De overige leden zijn John Agesilas, co-artistiek directeur van Summer Dance Forever en de Hip Hop Academy en docent aan de AHK; journalist Wendy Lubberding; Mitchell-Lee van Rooij, voormalig danser en marketeer bij Korzo; Julie Vegter, dansprogrammeur bij het Vondelpark Openluchttheater en Julidans; Dave Schwab, hoofd programmering bij Theater Rotterdam; en Lynn Bartels, programmeur en artistiek kerndocent dans bij theater de Meervaart.

De Jeugddansjury voor het seizoen 2023-2024 wordt voorgezeten door Liesbeth Wildschut, danswetenschapper. De jury bestaat verder uit Fritz de Jong, dansjournalist voor Het Parool en Theaterkrant; choreograaf Erik Kaiel; danstheatermaker en cabaretier Mouna Laroussi; Nicky van Rossum, programmeur bij Theater Orpheus in Apeldoorn; Janneke Schmeitz, festivalcoördinator van schrit_tmacher just dance! en dansprogrammeur bij Parkstad Limburg Theaters; en Eline van der Stoep, programmeur voor jeugd, jongeren en educatie bij Theater Zuidplein.

Meest Indrukwekkende Dansproductie 2024

Tipping Point van Pia Meuthen (Panama Pictures, in coproductie met LOFFT – DAS THEATER in Leipzig en Strijbos & Van Rijswijk)
Jurycommentaar: ''Panama Pictures brengt een unieke bijdrage aan het Nederlandse danslandschap met hun poëtische bewegingsvoorstellingen waarin acrobatiek en dans samensmelten met muziek en visuele kunst. In Tipping Point wordt een wereld neergezet die op elk moment uit balans kan raken, terwijl de dansers de kracht van samenwerking uitbeelden om deze wankele situatie te overstijgen.''

Rhythm & Flow van Marco Gerris (ISH Dance Collective)
Jurycommentaar: ISH Dance Collective stelt al jarenlang de vraag wat een dansvoorstelling moet zijn. Door sport, club- en straatcultuur in het theater te brengen, zijn ze essentieel voor de evolutie van de Nederlandse dans. Rhythm & Flow is een indrukwekkende verkenning van hoe je je door het doolhof van het leven beweegt.

The Balancing Act van Ann Van den Broek (WArd/waRD, in coproductie met Theater Rotterdam en Le Lieu Unique in Nantes)
Jurycommentaar: The Balancing Act voegt op indrukwekkende wijze toe aan het al imposante oeuvre van WArd/waRD. Het stuk verweeft dans, technologie en persoonlijke ervaring tot een zoektocht naar identiteit in een gemedieerde wereld, die krachtig wordt verbeeld door fenomenale performers.

Genomineerden voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie 2024

Kalin Morrow voor haar rol in The Previous Owner (Dunja Jocić/BIRD Productions)
Jurycommentaar: In deze futuristische sci-fi solo levert Kalin Morrow een indrukwekkende strijd tegen de vijandige overname van haar lichaam. Haar uitstekende techniek en bijna buitenaardse bewegingsidioom maken haar prestatie werkelijk bovenmenselijk.

Tarek Rammo voor zijn rol in Tipping Point (Pia Meuthen/Panama Pictures)
Jurycommentaar: Tarek Rammo combineert uitzonderlijke fysieke vaardigheden met een sterk gevoel voor theater. In Tipping Point richt hij zich op de subtiliteit van zijn verhaal, met een gelaagde en poëtische lichaamstaal die balanceert tussen acrobatiek en dans.

Matilde Tommasini voor haar rol in Khôra (Astrid Boons/Korzo)
Jurycommentaar: De charismatische Matilde Tommasini toont in Khôra haar unieke vermogen om zowel krachtig als fluïde te zijn, wat resulteert in een scala aan nieuwe fysieke uitdrukkingsmogelijkheden. Haar performance is een verkenning van de grenzen van het lichaam, uitgevoerd met de ongeremde kracht van de natuur.

Genomineerden voor de Jonge Zwaan voor Meest Indrukwekkende Jeugddansproductie 2024

Milky Way (8+) van Freek Nieuwdorp, Art Srisayam en Arnold Put (Maas theater en dans)
Jurycommentaar: Milky Way is een doordachte productie waar fantasie en humor centraal staan. Een eenzame jongen maakt een denkbeeldige reis door de ruimte met twee fictieve vrienden, waarbij acteur Freek Nieuwdorp en dansers Art Srisayam en Arnold Put het publiek met kinderlijke verwondering naar het universum laten kijken.

Hoop! (12+) van Wies Bloemen (Danstheater AYA)
Jurycommentaar: In haar afscheidsvoorstelling als artistiek leider van Danstheater AYA geeft Wies Bloemen vier jonge dansers de ruimte om hun unieke kwaliteiten te tonen. Op muziek die draait om hoop in een niet altijd hoopvolle wereld, creëert ze een ontroerende en krachtige voorstelling.

Op een onbewoond (6+) van MAN || CO
Jurycommentaar: Deze inventief vormgegeven voorstelling verkent het ongemak van sociale interacties en zelfontdekking. De performers schakelen moeiteloos tussen hilarische tekenfilmhumor, nauwkeurig getimed bewegingstheater en diep vanuit het lichaam opborrelende dansimpulsen.

Genomineerden voor de Jonge Zwaan voor Meest Indrukwekkende Jeugddansprestatie 2024

Gwen Langenberg voor haar rol in Pinocchio Effect (10+) (Cecilia Moisio/Maas theater en dans & Scapino Ballet Rotterdam)
Jurycommentaar: Gwen Langenberg toont in Pinocchio Effect haar veelzijdigheid door naadloos te schakelen tussen het spelen van een autoritaire vader en het uitvoeren van minimalistische dansfrasen. Ze vindt een indrukwekkende balans tussen concentratie en expressiviteit.

Winter Wieringa voor zijn rol in Hoop! (12+) (Wies Bloemen/Danstheater AYA)
Jurycommentaar: Winter Wieringa valt op door zijn lichtvoetige en soms bijna nonchalante manier van dansen. Of hij nu loopt, zit of windmills draait, alles oogt moeiteloos. In zowel duetten als groepsdansen is hij een intrigerende danser naar wie je blijft kijken.

Luciano Hiwat voor zijn rol in Kromanti (10+) (Dietrich Pott/ISH Dance Collective)
Jurycommentaar: In een energieke voorstelling over Surinaamse winti-rituelen onderscheidt Luciano Hiwat zich door een soepele mix van explosieve hiphop-skills en swingende afrobreak. Hij heeft het talent om individueel op te vallen terwijl hij toch onderdeel blijft van het hechte ensemble.

Meer inspiratie