Igone de Jongh in Romeo en Julia van Rudi van Dantzig. © Angela Sterling

Zwanen voor Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater

Op vrijdag 7 oktober zijn tijdens het Openingsprogramma van Festival de Nederlandse Dansdagen 2016 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt. Igone de Jongh, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, ontving de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Gelijktijdig met de uitreiking werd hier in het televisieprogramma College Tour aandacht aan besteed, waar Igone de Jongh op 3 oktober te gast was. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2016’ is toegekend aan The lost room van Nederlands Dans Theater. Danseres Anna Tsygankova kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2016’ voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet (Ted Brandsen).

Igone de Jonge wint Gouden Zwaan

Igone de Jongh in Adagio Hammerklavier van Hans van MHet Nationale Ballet is tweemaal in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de belangrijkste dansprijzen van Nederland, de Zwanen, in Maastricht. Igone de Jongh, eerste soliste van Het Nationale Ballet, ontving de Gouden Zwaan voor het geven met – ogenschijnlijk – gemak van diepte en vorm aan de grote klassieken en haar even fenomenale, technisch volmaakte en weergaloos muzikale vertolkingen van de balletten van wereldchoreograaf Hans van Manen. “Op een superbe wijze dient Igone de Jongh al lang, heel lang, ons Nationale Ballet: gepassioneerd, geëngageerd, hard werkend, technisch briljant en qua interpretatie onnavolgbaar. En daarmee dient ze ook de Nederlandse dans: ze is een voorbeeld voor velen, een inspiratiebron voor ambitieuze Nederlandse dansers, ze is de verpersoonlijking van de internationale kwaliteit die ons kleine landje kent”, aldus de dansjury.

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ voor The lost room

The lost room openbaart volgens de jury een nieuwe wereld aan het Nederlands Dans Theater en zijn publiek. Uit het juryrapport: “Choreograaf Franck Chartier vindt met zijn esthetiek een wonderbaarlijke aansluiting op de Kylián-traditie. Hij zet dat bewust en met overtuiging en overgave in, bedient zich naar hartenlust van special effects, giet suspense en (macabere) humor in één vat en vloert ons definitief met een subliem en omverwerpend fragiel duet.”

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ voor Anna Tsygankova

Anna Tsygankova in Mata Hari van Ted Brandsen. © Marc HaegemanAnna Tsygankova, eerste soliste van Het Nationale Ballet, won de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2016’ voor haar titelrol in Mata Hari van Ted Brandsen voor Het Nationale Ballet. “Gedoseerd, zeer geleidelijk maar gestaag en uitermate intelligent onthult en portretteert zij haar personage. Met haar fabelachtige techniek, haar krachtige persoonlijkheid en haar schitterende uitstraling laat Anna Tsygankova, deze danseres van wereldformaat, haar Mata Hari lezen als een nieuwe klassieker”, aldus de jury.

De Zwanen

De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. De Zwanen hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

VSCD-dansjury 2016

De VSCD-Dansjury 2016 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter (programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam / Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

Meer inspiratie