Katja Heitmann. © Renate Beense

Katja Heitmann wint Prijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016

Op vrijdag 7 oktober heeft choreograaf Katja Heitmann uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Mieke Damsma, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 ontvangen tijdens het Openingsprogramma van de 19e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen. Aan de prijs is een geldbedrag van twaalf duizend euro verbonden, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, voor een nieuw te creëren werk. 

Jury 

De door het dansveld voorgedragen genomineerde choreografen waren Marina Mascarell, Jasper van Luijk en Katja Heitmann. De jury was onder de indruk van de bevlogen presentaties die nieuwsgierig maken naar de verdere ontwikkeling van de drie makers. De choreografen verhouden zich allen tot opvallend actuele ontwikkelingen, de toekomst van de jonge generatie en de invloed van de huidige samenleving op interpersoonlijke contact.

Uit het juryrapport: “De maker van dit grootschalige ritueel, waarin het Maastrichtse leven vertraagd wordt en dat beweging door de gehele stad zal doen echoën, maakte dit werk dermate grijpbaar dat de jury nauwelijks kan wachten om dit werk te ervaren tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2017.”

Katja Heitmann

Katja Heitmann. © Renate BeenseKatja Heitmann schuwt niet om te experimenteren met de geijkte parameters van dans. Compromisloos en veelal in de publieke ruimte onderzoekt zij, in directe fysieke confrontaties tussen performer en publiek, de invloed van digitale technologie op de samenleving en de mens. Met Siri loves me, een stadschoreografie voor Google Maps en Google Kids, diept Heitmann haar bewegingstaal, waarin volledige controle over het lichaam het streven is, verder uit. Ze schetst een groep van vijftig jonge performers die emotieloos, maar tranend en vertraagd bewegend het centrum van Maastricht opschudden met verstilling. Zonder duidelijk begin of einde laten robotachtige lijven de toeschouwers verward achter. De manier waarop zij zich verbindt met de stad en het concrete en grijpbare, en toch tegelijkertijd zoekende, voorstel maakte de jury enthousiast. 

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht is, in samenwerking met de Gemeente Maastricht, in 2007 in het leven geroepen, omdat de Nederlandse Dansdagen veel waarde hecht aan de ontwikkeling van talent. De landelijke prijs is bedoeld voor talentvolle choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen.

Meer inspiratie