De Parade, Modernde dans

Zes danstoppers op Festival De Parade

Festival De Parade reist al vijfentwintig jaar lang elke zomer langs de grootste steden van Nederland. Dit jaar worden de tenten weer achtereenvolgens op gezet in Rotterdam (18 - 28 juni), Den Haag (3 - 12 juli), Utrecht (17 juli - 2 augustus) en Amsterdam (7 - 23 augustus). Behalve theater en muziek is er ook genoeg dans om uit te kiezen. De redactie van Dans Magazine maakte een overzicht van de dansvoorstellingen die absoluut het zien waard zijn!

25 jaar De Parade

Het rondreizende theaterfestival begon in 1990 en leeft nog altijd. Inmiddels staan bijna honderd voorstellingen op het programma. De meesten zijn speciaal voor De Parade gemaakt. In het vijfentwintigjarig bestaan is er inhoudelijk niet veel veranderd, zo zegt artistiek directeur Nicole van Vessum in een interview met RTV Rijnmond. “Er zijn wel andere disciplines toegevoegd. Moderne dans en mime bijvoorbeeld." Dans Magazine zet zes dansvoorstellingen op rij die absoluut het zien waard zijn.

De Parade, Modernde dans

Conny Janssen Danst – Manoeuvres

In Manoeuvres strijden vier dansers met de nodige afleidingsmanoeuvres om aandacht. Een dansvoorstelling in 2005 speciaal gemaakt voor De Parade met een knipoog over dromen, verleidingskunsten en arbeidsvitaminen.

Rotterdam: 25 tot en met 28 juni
Den Haag: 3 tot en met 5 juli

De Parade, Modernde dans

De Dansers – Roses

Roses laat zien dat dansthema's als saamhorigheid, oorlog en onderdrukking kan uitdrukken zonder een verhaal te verbeelden. “Nooit sentimenteel, maar een sterk staaltje tough love", zo zegt recensente Annabel van Baren van Dans Magazine.

Utrecht: 21 t/m 23 juli
Amsterdam: 17 t/m 18 augustus

De Parade, Modernde dans

Internationaal Danstheater – Crazy Blues

Crazy Blues brengt een eerbetoon aan het repertoire van Blueswomen in het bijzonder en de Blues in het algemeen. Begeleid door zangeres Joy Wielkens , worden dansers uitgedaagd om uiting te geven aan hun diepste- en persoonlijk gevoelde motivatie om te bewegen.

Amsterdam: 14 tot en met 17 augustus

De Parade, Modernde dans

Marie Goeminne/ Dansmakers Amsterdam – Lostbox

Beperkt tot één abstract positie wordt een naakt lichaam zonder gezicht langzaam zichtbaar, op de huid schreeuwt een gedicht. Lostbox is een spel tussen de verbale en non-verbale taal, over wat woorden en handelingen aan – soms dubbelzinnige – betekenissen kunnen hebben.

Rotterdam: 24 tot en met 28 juni
Den Haag: 3 tot en met 12 juli
Utrecht: 17 tot en met 22 juli
Amsterdam: 7 tot en met 14 augustus

De Parade, Modernde dans

Internationaal Danstheater e.a. – Boma

Choreograaf Corneliu Ganea onderzoekt in Boma wat de oorsprong is van de Keniaanse dans, hoe de Keniaanse dansers reageren op onze academische, moderne dans en wat onze Westerse dansers kunnen integreren. Kortom: een battle of cultures met wederzijds respect. 

Den Haag: 10 tot en met 12 juli

De Parade, Modernde dans

Artvark en Sanne van der Put – Artvark Deluxe

In Artvark Deluxe worden vier saxofonisten onderbroken door een gast; een dansante gast. Eerst is het afwachten, maar al snel volgt de overgave aan het spel én aan elkaar met energieke dans en swingende muziek.

Den Haag: 6 tot en met 9 juli
Amsterdam: 21 tot en met 23 augustus

Meer voorstellingen zien? Bekijk hier het volledige programma van De Parade.

Kaarten voor de voorstellingen zijn zowel online als ter plekke te koop. Let op! Ben je 25 jaar en in het bezit van een CJP kaart? Dan is de toegang tot het festival gratis!

Meer nieuws van Dans Magazine? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.