Young Gyu Choi in Notenkraker en Muizenkoning door Altin Kaftira

Young Gyu Choi bevorderd tot eerste solist

Young Gyu Choi is bevorderd tot eerste solist bij Het Nationale Ballet. Directeur Ted Brandsen maakte de promotie bekend aan het eind van de voorstellingsreeks van Notenkraker en Muizenkoning.

De Zuid-Koreaanse danser danst hierin zowel de rol van Notenkraker als Prins. Na afloop van de laatste voorstelling waarin Choi de rol van de prins danste, werd hij op het podium verrast door Brandsen. Deze gaf hem de promotie in het bijzijn van alle dansers en collega’s van Het Nationale Ballet.

Van Grand Sujet tot eerste solist

Choi danst sinds 2011 bij Het Nationale Ballet waar hij begon als Grand Sujet. In 2013 werd hij bevorderd tot tweede solist en nu op 1 januari 2016 tot eerste solist. Voor zijn carrière bij Het Nationale Ballet danste hij bij het Korean National Ballet. Choi heeft ook meerdere prijzen op zijn naam staan. Toen hij zestien was won hij ’s-werelds grootste danswedstrijd voor studenten tot 19 jaar: de Youth American Grand Prix in New York City. Daarnaast heeft hij ook nog de Boston International Ballet Competition en de Internationale Balletcompetitie te Varna gewonnen.

Choi is blij en verrast

De promotie tot eerste solist kwam Choi als een verassing: “ Elke voorstelling weer probeer ik te genieten en doe ik op het podium mijn uiterste best. Met een eventuele promotie was ik niet bezig, maar het voelt fantastisch! Ik dank alle geweldige mensen om mij heen voor hun steun, want dat zorgt ervoor dat ik nog meer kan genieten.”

Lovende reacties in de pers

Ook de pers was de afgelopen tijd lovend geweest over Choi. “Bij de mannen is het vooral Young Gyu Choi die indruk maakt” staat in de Theaterkrant over zijn prestatie in Two Gold Variations van Van Manen. En: “Young Gyu Choi viel in Cinderella al op als verfrissende verschijning en in Emeralds verrast hij wederom met zijn doortastendheid en vooral ook het grote plezier waarmee hij danst”, zo schrijft het Noordhollands Dagblad over Choi’s rol in Jewels/Emeralds.

Meer inspiratie