Redouan Ait Chitt genomineerd voor een Zwaan

Wie is de voor een Zwaan genomineerde danser Redouan Ait Chitt?

Op 4 oktober worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de winnaars van de begeerde Zwanen bekendgemaakt. Onder de genomineerden bevindt zich ook de danser Redouan Ait Chitt. Wie is deze Nederlandse danser eigenlijk?

Jonge jaren

De dertigjarige Redouan, ook wel Redo genoemd, begon zijn danscarrière op veertienjarige leeftijd, na te zijn geïnspireerd door een groep breakdancende jongens bij zijn school. De danser werd geboren met verschillende fysieke beperkingen, zoals een missende heup, een kortere rechterarm en rechterbeen en maar vijf vingers. Hoewel dit in eerste instantie het aanleren van de dans bemoeilijkte, gaf Redo niet op. Zo creëerde hij langzamerhand zijn eigen dansstijl.

In het aankomende nummer van Dans Magazine is een interview met Redo te lezen. Wil jij dit nummer niet missen? Neem dan vóór maandag 12 augustus 16.00u een abonnement! Profiteer nu van de superaanbieding: 1 jaar Dans Magazine voor slechts € 22,50 + het boek Olga, morgen dans ik weer 

Danscarrière

Inmiddels is Redo zowel op nationaal als internationaal gebied actief in de danswereld. Zo creëerde hij onder andere samen met danser en choreograaf Shailesh Bahoran de voorstelling REDO. Deze voorstelling draait om het leven van Redo zelf, wilskracht en discipline staan er in centraal. Voor zijn optreden in deze voorstelling is Redo nu dus genomineerd voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’.

Inspiratie

De danser is een inspiratie voor velen. In 2010 werd hij lid van de internationale breakdance groep Ill-Ablities. De leden van deze groep hebben ieder verschillende fysieke of communicatieve beperkingen, hun doel is om misconcepties over mensen met beperkingen tegen te gaan. Ook richtte Redo zijn eigen dansschool ROOTS op en treedt hij regelmatig op als spreker om zijn levensverhaal te delen en anderen te inspireren.

Bekijk hieronder een solo-optreden van Redo tijdens het bedankconcert van prinses Beatrix in Ahoy Rotterdam uit 2014.

Bronnen:

Meer inspiratie