Foto via Pexels

'Unmute us' vraagt opnieuw aandacht voor entertainment- en culturele sector

Op zaterdag 11 september vindt voor de tweede maal ‘Unmute Us!’ plaats. De evenementenbranche én bezoekers roepen daarmee het kabinet op festivals en evenementen weer open te stellen. Leiden, Maastricht en Enschede hebben zich als nieuwe steden aangesloten bij de tweede protestmars, terwijl Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam wederom van de partij zijn. Naar verwachting worden in de komende periode nog meer steden aangekondigd. Bovendien hebben zo’n 4000 organisatoren zich aangemeld als deelnemer op 11 september, een vervolg op de eerste protestmars van 21 augustus. Daarvoor kwamen in totaal zo’n 70.000 mensen op de been. De boodschap van ‘Unmute Us!’ is duidelijk: Een directe terugkeer van festivals en een einde aan de willekeur!

Gesprek met Den Haag

Mede naar aanleiding van de eerste protestmars heeft een gesprek plaats gevonden tussen de ministers Grapperhaus (JenV), De Jonge (VWS), Van Engelshoven (OCW) en Blok (EZK) enerzijds en vertegenwoordigers van onder meer Alliantie van Evenementenbouwers en ‘Unmute Us!’ anderzijds.

Jasper Goossen schoof als mede-initiatiefnemer en woordvoerder van ‘Unmute Us!’ aan. Voor hem was het gesprek geen aanleiding om de tweede protestmars af te blazen: “De ministers hebben geluisterd naar de argumenten en aangegeven deze mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september. Dat is mooi, maar geen toezegging en ook geen aanleiding om nu ‘Unmute Us!’ af te blazen. We bespeuren enorme actiebereidheid, niet alleen bij de organisatoren maar ook bij het publiek. En wij willen ons verhaal en onze argumenten kracht bijzetten door massaal de straat op te gaan. Want het is nog steeds niet uit te leggen dat in landen om ons heen met maatregelen van Fieldlab Evenementen wordt gewerkt en dat hier deze Topsector nagenoeg stil wordt gelegd.”

Veel steun 

De ‘Unmute Us!’ beweging is voortgekomen uit de dancefestivals en heeft in slechts drie weken de volledige evenementensector én hun bezoekers achter zich weten te scharen. Van de grote buitenfestivals tot zakelijke evenementen en locaties als Ahoy, Ziggo Dome, TivoliVredenburg en meer. ‘Unmute Us!’ is absoluut voorstander van het doorgaan van grootschalige sportevenementen, van voetbal tot Formule 1 (75.000 bezoekers per dag en vele duizenden bezoekers op de omliggende campings en horecapleinen). Hier wordt namelijk mee bevestigd dat het wél kan en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit. ‘Unmute Us!’ vindt dan ook dat de overheid een einde moet maken aan het meten met twee maten. Laat óók de festivals en andere evenementen doorgaan.

Daarom gaan organisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties en bezoekers 11 september wederom massaal de straat op, met één duidelijke boodschap: Houd ons niet langer aan het lijntje! Alle festivals en evenementen kunnen en moeten op volle capaciteit open. Inmiddels heeft het kabinet volgens hen geen valide argumenten meer om dit te weigeren. 

Op 11 september wordt vanaf 14:00 uur in genoemde steden de ‘Unmute Us!’ protestmars gelopen. Voor looproutes, meer informatie en aanmeldingen, ga naar de website.

Meer inspiratie