Festival de Nederlandse Dansdagen

Twintig jaar Festival de Nederlandse Dansdagen

Op 5, 6, 7 en 8 oktober viert Festival de Nederlandse Dansdagen haar 20-jarig bestaan. Met dit jaar meer premières dan ooit, een nog gevarieerder programma en een extra dag. Ontdek in vier dagen de top van de Nederlandse dans in Maastricht. Van urban dance en performance tot moderne dans en klassiek ballet. Spraakmakende voorstellingen van gevestigde gezelschappen en aanstormende choreografen als Shailesh Bahoran, Katja Heitmann en Marina Mascarell zijn te zien op verrassende locaties in de stad. 

Het festival opent op donderdag 5 oktober met de overzichtsexpo¬sitie Movement Matters: Twintig jaar Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof. Aansluitend vindt de wereldpremière plaats van het indrukwekkende Kindertotenlieder Appearance van ICKamsterdam en Ballet National de Marseille. De Sint Theresiakerk vormt het bijzondere decor voor de voorstelling, geïnspireerd op de gedichtenreeks Kindertotenlieder van Friedrich Rückert. De prachtige klanken van het Franse kinderkoor La Maîtrise des Bouches-du-Rhône versmelten met dans tot een ode aan intuïtie en kwetsbaarheid. Tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans op zaterdag 7 oktober zijn de grootste gezelschappen van Nederland - Introdans, Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam - samen in één programma te bewonderen.

Meer bijzondere dansproducties

Meer dan ooit zet het festival dit jaar de deuren wijd open en trekt met bijzondere producties van het theater de stad in. Nieuw is het Dansspoor met vijf spannende performances op het snijvlak van dans, beeldende kunst en mode. Ga op expeditie door Maastricht en verken de grenzen van dans met twee verschillende routes of stel je eigen Dansspoor samen uit losse voorstellingen van Krisztina de Châtel, DIVEinD, Christa van der Meer, Inari Salmivaara, House of Makers en GOTRA. Loop al winkelend tegen Siri Loves Me aan van Katja Heitmann of bezoek een gratis Open Studio in Centre Céramique. 

Ook is er speciaal voor de hele familie een mooi programma met fantasierijke voorstellingen. Kokers (3+) van Gaia Gonnelli, maar ook de spectaculaire show Adrenaline van urban sensatie The Ruggeds. 

Festival de Nederlandse Dansdagen is het moment in het jaar om de rijkdom van de dans te ontdekken. Vier dagen lang kan geproefd worden van de top van de Nederlandse dans met voorstellingen, open studio’s, films, workshops en exposities. Mis het niet!

Kijk voor meer informatie op www.nederlandsedansdagen.nl

Meer inspiratie