Jubileum logo Nederlandse Dansdagen

Nederland danst voor de twintigste keer

Het festival de Nederlandse Dansdagen viert van vijf tot en met acht oktober zijn 20e verjaardag. Voor dit jubileum geldt een speciale programmering met meer premières én extra te winnen dansprijzen.

Al sinds 1998 selecteert de Nederlandse Dansdagen elk jaar ongeveer tien voorstellingen die de ontwikkelingen in de Nederlandse dans uitdrukken. Diversiteit staat in de dansvoorstellingen centraal en tijdens de Nederlandse Dansdagen worden de Zwanen uitgereikt, de belangrijkste dansprijzen die we in Nederland kennen.

Feestelijk dansjubileum

Tijdens dit feestelijke jubileum presenteert het festival de top van de Nederlandse dans in Maastricht. Van urban dance en performance tot moderne dans en klassiek ballet. Dansgezelschappen van wereldformaat als het Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet en ICKamsterdam en aanstormende choreografen als Shailesh Bahoran, Katja Heitmann en Marina Mascarell, tonen spraakmakende dansvoorstellingen op verrassende locaties in de stad. Al vormt een van de hoofdoprichters, Theater aan het Vrijthof, nog altijd het bruisend festivalhart. Het festival presenteert in vier dagen 38 producties, waarvan 10 premières en 4 previews.

Het publiek danst mee

Meer dan ooit brengt de Nederlandse Dansdagen dans naar het publiek toe. Het festival beperkt zich niet alleen tot het theater, maar trekt nu ook de stad in. Nieuw is Dansspoor, waarbij spannende optredens plaatsvinden op verrassende locaties. Deze optredens mengen dans, beeldende kunst en mode tot een bijzonder geheel. Ook nieuw is de gratis toegankelijke Warming-Up op het Vrijthof, waar de dansliefhebbers onder begeleiding van experts wakker kunnen worden. Daarnaast geeft de Bibliotheek Centre Céramique de bezoeker een kijkje in het maakproces van dansvoorstellingen.

Dans voor een jong publiek

Ook de allerkleinste dansliefhebber kan zijn hart ophalen met mooie jeugdvoorstellingen. Voor het eerst wordt de Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘Jong Publiek’ uitgereikt op vrijdagavond. De prijs heeft als doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor dansliefhebbers in de leeftijdscategorie 4 tot 18 jaar. 

De kaartverkoop voor dit festival vol diversiteit is op 15 augustus gestart. Kaartjes kopen kan hier.

Meer inspiratie