Programma Dansfestival de Nederlandse Dansdagen

Nederlandse DansdagenOp 3,4 en 5 oktober 2014 zijn talloze projecten en voorstellingen van verscheidene dansgezelschappen van het afgelopen seizoen te zien in Maastricht tijdens het festival de Nederlandse Dansdagen. Relaties met andere disciplines en maatschappelijke thema’s staan centraal in de shows. 

Performing Gender

Gedurende twee jaar buigen zestien choreografen en beeldend kunstenaars uit Italië, Spanje, Kroatië en Nederland zich over de thema’s gender, identiteit en seksuele oriëntatie, waarbij ze stereotypen bevragen en nieuwe beelden creëren. Het publiek beweegt zich in de betrokken musea langs en door deze ‘exposities’. Tijdens de Nederlandse Dansdagen gaat werk van o.a. Jordi Cortés, Alessandro Sciarroni, Connor Schumacher en Oscar Santillan in première.

Distinguished Dreams

In samenwerking met festival FASHIONCLASH in Maastricht gaf de Nederlandse Dansdagen vijf opkomende choreografen en vijf talentvolle modeontwerpers de opdracht een nieuw, kort werk te maken. Deze vijf werken worden getoond in een pop-up store in winkelcentrum Mosae Forum. Daar koop je geen kleding, maar dans. Voor elk item van ongeveer tien minuten betaal je twee euro.

(OLD)Fashion(ed)

In navolging van het tweejarige Europese project Act Your Age, dat het ouder wordende lichaam centraal stelde, wordt in (OLD)Fashion(ed) wederom aandacht besteed aan het thema leeftijd. Dit keer in combinatie met dans, mode en ambachtelijkheid. Vier choreografen, vier modeontwerpers en vier ambachtslieden gaan samen met niet geschoolde dansers tussen de 63 en 80 jaar aan het werk. Het resultaat is vier dansante modeshows, of vier modieuze choreografieën, waarin de kostuums beïnvloed zijn door ambachten als metaal bewerken, papierscheppen, strovlechten en stroop maken. 

Festival de Nederlandse Dansdagen 2014

De Nederlandse Dansdagen vindt op 3, 4 en 5 oktober voor de 17e keer plaats in Maastricht. Naast bovenstaande projecten toont het festival de meest indrukwekkende dansproducties van afgelopen jaar, van zowel aanstormende choreografen als van gevestigde gezelschappen. Van urban dance en avant-garde tot klassiek ballet en moderne dans. De geselecteerde dansproducties zijn onder andere van Het Nationale Ballet, DOX, LeineRoebana, NBprojects, De Dansers, Scapino Ballet Rotterdam en Introdans.

Op het festival worden ook de belangrijkste Nederlandse dansprijzen, de Zwanen, voor de meest indrukwekkende dansproductie en de meest indrukwekkende dansprestatie van afgelopen seizoen uitgereikt.

Midden juli komen de eerste voorstellingen van het festivalprogramma online en start de kaartverkoop op de website van de Nederlandse Dansdagen.