Ondanks de zwaartekracht, dans, boek

Suzanna Jansen schrijft over vervlogen dansdroom

Na de bestseller ‘Het Pauperparadijs’ verscheen onlangs het nieuwe boek van Suzanna Jansen: ‘Ondanks de zwaartekracht’. Inspiratie voor het boek is Jansens niet gerealiseerde droom om danseres te worden. ‘Ik had danseres kunnen worden, alleen ik was het niet’.

Het verhaal in een notendop

Wat gebeurt er als je je dromen najaagt? En wat als je dat niet doet? Ondanks de zwaartekracht gaat over een architect en een danseres die zich honderd jaar geleden weigeren neer te leggen bij de zwaarte van het bestaan. De architect is Cornelis van Eesteren (1897-1988), idealist en geestelijke vader van de eerste Amsterdamse tuinstad Slotermeer. Hij werd wereldberoemd. De danseres is de Groningse schippersdochter Steffa Wine (1913-1991). Na een woest Europees bestaan als danspionier begon ze in Slotermeer een balletschool. Niemand denkt nog aan haar. Derde hoofdpersoon van ‘Ondanks de zwaartekracht’ is de kleine Suzanna Jansen (1964). Kind in Slotermeer, onbewust snakkend naar de muzen en vastbesloten om ballerina te worden.

Van danseres tot schrijver

Geboren en getogen in Amsterdam begint Jansen als klein meisje aan een balletopleiding. Zij stopt wegens een blessure en stapt over op de studie Communicatie. Na haar studie is ze in de jaren negentig betrokken bij de oprichting van het media platform Independent Media, waarvoor ze naar Rusland verhuisd. In Moskou kiest ze voor de journalistiek, waar ze als freelancer research doet voor documentaires van de VPRO en VRT. Tevens schreef ze incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij, waaronder het artikel De zuivere lijn over de wereldberoemde balletschool in St. Petersburg. Ondanks dat Jansen destijds is gestopt met haar dansopleiding, blijft ze de connectie opzoeken met de dans- en kunstwereld. ‘’Je sleept bagage mee vanaf de dag dat je geboren bent. Die kan je hinderen of helpen, maar uitwissen gaat niet.’’ Ondanks de zwaartekracht is daarmee een persoonlijke vertolking van haar mislukte jeugddroom om balletdanseres te worden.

Jansen verteld in een openhartig interview aan het NRC over de pieken en dalen van haar carrière als danseres en schrijfster. Je leest dit interview hier.

Ondanks de zwaartekracht – Suzanna Jansen

Uitgeverij Balans – oktober 2017

E-book €11,99

Paperback €19,99

Je kunt een gesigneerd exemplaar van 'Ondanks de zwaartekracht' winnen! Doe daarvoor mee met de win-actie.