Scapino Songs for Drella

Reprise Songs for Drella van Scapino Ballet Rotterdam

Scapino ballet Rotterdam presenteert op woensdag 11 februari in de Rotterdamse Schouwburg de feestelijk herneming van Songs for Drella, een dansportret van Andy Warhol gemaakt door Ed Wubbe en Marco Goecke met muziek van onder andere Lou Reed en John Cale. Op 13 februari - organiseert Scapino – ook in de Rotterdamse Schouwburg - een benefietavond voor Dance and Health rond de voorstelling Songs for Drella. Een avond waarop niet alleen de schoonheid van dans, maar ook de helende kracht kan worden ervaren. Als start van de donatiecampagne doneert Scapino een deel van de opbrengst aan Dance for Health (DfH).

Songs fo Drella

Wubbe en Goecke lieten zich voor hun duo-choreografie inspireren door het legendarische afscheidsconcert van Lou Reed en John Cale, ex-bandleden van The Velvet Underground, ter nagedachtenis aan hun overleden vriend Andy Warhol. Muziek en dans schetsen het leven in Warhols atelier The Factory, het epicentrum van de New Yorkse avant-garde in de jaren ’60. Met gebruik van nieuwe multimediale middelen maakt Wubbe nu een kleurrijke bewerking.
 
Vanwege zijn wispelturige karakter kreeg Warhol de bijnaam ‘Drella’, een samentrekking van Dracula en Cinderella. Net als deze twee uitersten in Warhols karakter, lopen de totaal verschillende dansstijlen als twee gemoedstoestanden door elkaar heen. De vloeiende bewegingen van Wubbe en de provocerende, staccato dans van Goecke. Het maakt de voorstelling, net als Warhol, spannend en onvoorspelbaar. Songs for Drella is geen verhalend ballet maar de dans ademt Warhol en de muziek komt tot leven.

De voorstelling is te zien vanaf 6 februari tot en met 16 mei 2015. Klik hier voor de spellijst.

Benefietavond voor Dance for Health

Dance for Health vindt zijn oorsprong bij Marc Vlemmix en Andrew Greenwood. Samen hebben zij een dansprogramma ontwikkeld waarmee mensen met (chronische) bewegingsbeperkingen zoals Parkinson, Reuma en MS letterlijk en figuurlijk weer in beweging komen. De danslessen dagen hen uit om als danser te kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Voor de verrijking van de lessen wordt o.a. ook het repertoire van Scapino gebruikt. Vanuit de overtuiging dat dit belangwekkende werk verder moet worden ontwikkeld, ging Scapino in 2014 een partnership aan met DfH, dat onderstreept wordt door deze benefietavond. Vanaf 13 februari is het mogelijk via de vernieuwde website danceforhealth.nl rechtstreeks te doneren. Scapino zal de eerste donatie verrichten met een deel van de opbrengst van de avond.

 
Op 13 februari is er vanaf 19.00 een inloop, met inleiding en randprogramma, waarna om 20.15 de voorstelling Songs for Drella start.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: