Den Bosch is Scapino Satellietstad

De jarenlange samenwerking tussen Scapino Ballet Rotterdam en Theater aan de Parade heeft ertoe geleid dat Den Bosch dit jaar is uitgeroepen tot Scapino Satellietstad. Dit betekent dat er een bijzonder programma wordt georganiseerd rondom de voorstellingen van Scapino. Zo kan men gratis deelnemen aan een danslezing en repertoire workshop bij ICONS en is er een speciale danseditie van Theatergasten.

Het programma

ICONS is een productie die geïnspireerd is op iconen uit de kunst, underground, muziek, film en fotografie, zoals Andy Warhol en diens The Factory. Met dansstukken van de jonge choreografen Felix Landerer en Itamar Serussi Sahar maar ook van bekende huischoreograaf Ed Wubbe.

15 minutes or less - Felix Landerer

‘In the future everyone wil be famous for 15 minutes'. Felix Landerer baseert zijn nieuwe choreografie op deze gevleugelde uitspraak van Andy Warhol. Met zijn organische bewegingstaal laat hij in een dansstuk zien dat de toekomst nú is.

WOLF - Itamar Serussi Sahar

Na zijn debuut bij Scapino creëert Itamar Serussi Sahar een stuk met een iconische uitstraling. Opgezweept door de muziek nemen de dansers bezit van het toneel.

ICON/NICO - Ed Wubbe

Icon/Nico is geïnspireerd op het turbulente leven van de legendarische zangeres Nico. Via een rol in Fellini's La Dolce Vita en een carrière als fotomodel kwam zij in de jaren '60 in de New Yorkse kunstscene van Andy Warhol terecht. De ijskoningin werd zangeres bij The Velvet Underground, waar ze Lou Reed en John Cale aan haar voeten had. In 1997 maakte Ed Wubbe de succesvolle voorstelling Nico, waarvoor John Cale de muziek schreef. Wubbe bleef gefascineerd door deze periode en maakt nu, 17 jaar later, een totale remake waarin hij een nieuw licht laat schijnen op het fenomeen Nico en The Factory van Andy Warhol, broedplaats van iconen.

Gratis lezing ‘Iconen en van de dans’ en repertoire workshops

Voorafgaand aan de voorstelling ICONS verzorgt Martin Bijkerk een speciale lezing over ‘Iconen van de dans’. Daarnaast organiseert Theater aan de Parade in samenwerking met Scapino Academy een repertoire workshop waarin belangstellenden een uniek stukje choreografie uit de voorstelling ICONS leren. De workshop vindt plaats op zaterdag 18 oktober van 15.30 tot 17.00 uur en wordt gratis aangeboden aan bezoekers van de voorstelling ICONS. Aanmelden kan tot donderdag 16 oktober 2014 bij lovo@theateraandeparade.nl (deelnemen kan alleen op vertoon van een geldig plaatsbewijs).

ICONS door Scapino Ballet Rotterdam is te zien op dinsdag 21 oktober om 20.00 uur. Met om 19.00 de danslezing ‘Iconen van de dans’ door Martin Bijkerk. Voor meer informatie en tickets ga je naar de website.