Puk Doggen

Puk (9) is wereldkampioen streetdance: ''De battles op het WK zijn het mooist''

Puk Doggen uit Halsteren is pas negen jaar oud, maar danst al op wereldniveau. Afgelopen augustus bewees hij zijn talent door in Engeland de wereldtitel streetdance te veroveren. Opvallend genoeg danst hij nog maar twee jaar. “De battles op het WK zijn het mooist, iedereen staat in een kring en ik dans in het midden!”, roept Puk enthousiast, terwijl hij terugblikt op zijn overwinning.

Een natuurtalent ontdekt

Puk’s dansleraar, Volkan Tasdan van dansschool House of Marqeez, was snel overtuigd van zijn uitzonderlijke talent. “Dansen is zijn passie, zijn tweede natuur, hij kan absoluut niet stilzitten,” vertelt Volkan aan In de buurt Bergen op Zoom. “Als Puk iemand anders ziet dansen, gaat hij vanzelf meebewegen. Zijn honger om te dansen lijkt niet te stillen.”

Met Volkan aan zijn zijde en de steun van zijn ouders, Katja en Sander Doggen, reisde Puk af naar Engeland voor het wereldkampioenschap streetdance. “We hadden er alle vertrouwen in. Volkans school heeft al meerdere titels gewonnen,” legt vader Sander uit. “Wanneer hij zegt dat Puk iets bijzonders kan, gaan we ervoor.”

De weg naar de wereldtitel

Tijdens het WK in Engeland bleek al snel dat Volkan het bij het rechte eind had. Puk wist direct indruk te maken op de jury. “Ik mocht van de jury de tweede voorronde overslaan en ging meteen door naar de finale,” vertelt Puk trots. Na een intense week vol workshops, battles en voorrondes met honderden deelnemers, brak op zondagmiddag 18 augustus het grote moment aan: de finale.

Wat de wedstrijd extra spannend maakt, is dat de dansers niet van tevoren weten op welke muziek ze moeten dansen. Maar Puk liet zich niet van de wijs brengen. “Welke muziek er ook komt, ik voel wat ik moet doen,” zegt hij zelfverzekerd. Volkan is vol lof over Puk’s performance tijdens de finale: “Hij kan ontzettend goed improviseren en liet in korte tijd verschillende streetdance-stijlen zien.”

Een verrassende overwinning

Hoewel Puk schitterde tijdens de finale, was hij na afloop niet erg zeker van zijn prestaties. “Ik deed mijn duimen naar beneden toen ik van het podium kwam,” bekent hij. “Hij is soms onzeker,” voegt zijn moeder Katja toe. Zijn vader Sander vult aan: “Of gewoon kritisch op zichzelf.” Maar toen de plekken zeven tot en met vier bekend werden gemaakt en Puk nog niet genoemd was, begon er iets te dagen. “Iedereen stond naar me te kijken,” vertelt hij. “Het leek alsof ze allemaal dachten dat ik ging winnen.” En dat gebeurde! Puk werd wereldkampioen in de categorie tot tien jaar. Hoe voelde dat? “Lekker,” antwoordt hij nuchter.

https://www.instagram.com/p/C_Gj2_1IsnW/

Internationale aandacht en nieuwe kansen

Puk’s prestaties in Engeland bleven niet onopgemerkt. “Er was bij de wedstrijd een man die me vroeg om een showcase in Japan te komen geven,” vertelt hij enthousiast. Hoewel zijn ouders het idee van zo’n verre reis nog even moeten laten bezinken, heeft Puk tijdens het toernooi wel veel Japanse vrienden gemaakt. “Maar voor zo’n verre reis moeten we nog even sparen,” zegt zijn moeder Katja met een glimlach.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Puk, ook dichter bij huis. In oktober zal hij te zien zijn op RTL in Holland’s Got Talent. Puk, die al mediawijs is op jonge leeftijd, verklapt nog niet hoe dat afloopt. “Maar ik mag nog aan niemand vertellen hoe dat afloopt,” zegt hij geheimzinnig. Zijn doel? “Ik hoop vooral dat mensen me op televisie zien en me dan gaan volgen op Instagram, want ik wil nog veel meer volgers!”

Met zijn indrukwekkende prestaties en aanstekelijke enthousiasme is het duidelijk dat Puk Doggen een naam is om in de gaten te houden in de wereld van streetdance.

https://www.instagram.com/p/C4ROgz1IM2y/

Meer inspiratie