Prinses Beatrix bezoekt de première van Alvin Ailey American Dance Theater

Op 19 september is de première van Mixed Bill, een voorstelling van het New Yorkse Alvin Ailey American Dance Theater. Voor het eerst in 25 jaar is het gezelschap weer in Nederland te zien. Deze terugkeer is te danken aan de samenwerking tussen Holland Dance Festival en Luxor Theater Rotterdam. Deze première trekt dan ook hoog bezoek aan, waaronder ook onze voormalige koningin Beatrix.

Dit jaar bestaat het Alvin Ailey Dance Theater zestig jaar. De voorstelling Mixed Bill is een compilatie van het repertoire van het gezelschap. Op die avond worden Ounce of Faith, Juba, In/Side en het meest beroemde werk van Ailey: Revelations getoond.

Alvin Ailey American Dance Theater

Het Alvin Ailey American Dance Theater werd opgericht in 1958 door Alvin Ailey. Hij begon bij de company van Lester Horton. Toen in 1953 Horton plotseling overleed aan een hartaanval, nam Ailey het stokje van Horton over als artistiek leider en choreograaf. Vijf jaar later richtte Ailey in New York zijn eigen company op: Alvin Ailey American Dance Theater. Naast de company richtte hij ook de Ailey Extension op: een dansschool voor “real people”. Ailey maakte in zijn leven ongeveer 80 balletten. Hij stierf in 1989 aan de gevolgen van aids. Vandaag de dag zijn bij de company 235 werken gemaakt door meer dan 90 choreografen.

Prinses Beatrix en het spierfonds

De komst van prinses Beatrix naar de première van Mixed Bill komt niet helemaal uit de lucht vallen. Sinds 1957 is ze namelijk beschermvrouwe van het spierfonds. Datzelfde jaar besloot de organisatie haar naam te veranderen in het Prinses Beatrix Spierfonds.

Het fonds organiseert regelmatig activiteiten in samenwerking met dansers. De prinses komt regelmatig kijken bij de voorstellingen. Zo wordt er elk jaar op het Holland Dance Festival de voorstelling Free To Move gedanst. Afgelopen jaar dansten Codarts Rotterdam, Scapino Ballet Rotterdam, De Dutch Don’t Dance Devision, Introdans, Knot on Hands en de Junior Company van het Nationale Ballet samen in strijd tegen spierziekten.

Meer inspiratie