Jozef Varga

Prijs voor verdienste 2022 voor Jozef Varga tijdens Nederlands Balletgala

Jozef Varga, voormalig solist bij Het Nationale Ballet heeft op 14 november de prijs voor verdienste in ontvangst mogen nemen tijdens het Nederlands Balletgala in Amsterdam.

De Tsjechische danser Jozef Varga heeft afgelopen zomer na 15 jaar een punt gezet achter zijn danscarrière. Voordat hij in 2007 naar Amsterdam kwam heeft hij onder meer gedanst bij het Tsjechisch Ballet in Praag en Zürcher Ballett in Zwitserland. Zijn opleiding heeft hij gevolgd aan het Conservatorium voor Dans in Bratislava in zijn geboorteland en aan de Académie de Dance Classique Princesse Grace in Monte Carlo. Hij blijft wel verbonden aan het Nationale Ballet als balletmeester.

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel. En zij hebben het volgende over Jozef gezegd in het juryrapport: “Jozef Varga was meer dan een alleen fysiek uitstekend functionerend danser – hij was een heel krachtige toneelpersoonlijkheid, bescheiden maar zeer aanwezig. Geen wonder dat hij diverse prijzen won bij buitenlandse balletcompetities, vaak als gast optrad tijdens internationale balletgala’s en dat hij in 2010 de Alexandra Radius Prijs kreeg toegekend.”


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Stichting Dansersfonds ’79

Toen sterdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar 43 jaar geleden hun 20-jarig toneeljubileum vierden, wilde het dansersechtpaar geen cadeaus ontvangen, maar een bijdrage voor een nieuw op te richten fonds. Met het fonds had het koppel twee doelen voor ogen: het zichtbaar maken van jong Nederlands danstalent en het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen. Velen gaven gehoor aan de oproep van het echtpaar en zo ontstond Dansersfonds ‘79. Het Dansersfonds is voor zijn activiteiten afhankelijk van sponsorbijdragen, giften van donateurs en de opbrengsten van het jaarlijks door het fonds georganiseerde Nederlands Balletgala. www.dansersfonds.nl.

Meer inspiratie