Mata Hari - Het Nationale Ballet, foto Marc Haegeman

Prijs van Verdienste voor Anna Tsygankova

Stichting Dansersfonds ’79 rijkt op maandag 13 november de Prijs van Verdienste 2017 uit aan de Russische prima ballerina Anna Tsygankova. De Aanmoedigingsprijzen gaan naar Kim van der Put, dansend bij Introdans, en Timothy van Poucke van Het Nationale Ballet. De Amerikaanse, al jaren in Nederland woonachtige choreograaf Stephen Shropshire ontvangt de Speciale Prijs. Dit gebeurt bij aanvang van het Nederlands Balletgala, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. 

Prima ballerina Anna Tsygankova

Tsygankova is sinds tien jaar verbonden aan Het Nationale Ballet. In die tien jaar danste ze praktisch alle hoofdrollen in het wereldwijd bekende klassieke balletrepertoire en in de vernieuwde, eigentijdse versies daarvan. Uit het juryrapport: “De plaats die Tsygankova binnen het solistenteam van Het Nationale Ballet inneemt, is een bijzondere vanwege haar gerijpte, doorleefde karakterisering en stijl en de nuancering in haar grote, als vanzelfsprekende, danstechnische vaardigheden. Haar manier van dansen is verwant aan de termen Haute Couture en Haute Cuisine vanwege de delicate precisie, beheerste passie en een solide geworteldheid in de klassieke danstraditie.”

Aanmoedigingsprijzen voor Kim van der Put en Timothy van Poucke

De Aanmoedigingsprijzen gaan dit jaar naar Kim van der Put, dansend bij Introdans, en Timothy van Poucke van Het Nationale Ballet. “Beiden hebben laten zien dat ze heel terecht een plaats op het danstoneel innemen: ze hebben een stevige technische beheersing, zijn alert, kunnen zich in- en aanpassen aan de stijl en sfeer van een choreografie en tonen een duidelijke potentie tot verdere artistieke groei”, aldus de jury.

Speciale Prijs voor choreograaf Stephen Shropshire

Dit jaar wordt er ook een zogeheten Speciale Prijs uitgereikt en wel aan de Amerikaanse, al jaren in Nederland woonachtige choreograaf Stephen Shropshire. De jury prijst hem om de “consequente esthetische harmonie in zijn werk en de hechte relatie met de gekozen muziek”. Dit maakt hem, aldus de jury, “eigenzinnig ten opzichte van de heersende trend waarbij het accent toch vooral blijkt te liggen op de extreem fysieke prestaties van de uitvoerenden. Bij Shropshire gaat het niet alleen om beweging maar om dans – dans in samenhang met muziek én uiteraard om inventiviteit. Een herkenbare Shropshire-inventiviteit.” Tijdens het Nederlands Balletgala zal Schropshires The Golden Pas de Deux worden uitgevoerd door dansstudenten van Codarts Rotterdam.

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel. De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen. 

Meer inspiratie