Anu Viheriaranta in Concerto Barocco van George Balanchine. © Angela Sterling

Prijs van Verdienste 2016 voor Anu Viheriäranta

Anu Viheriäranta, voorstellingsleider en voormalig eerste soliste bij Het Nationale Ballet, ontvangt haar carrièreprijs tijdens het Balletgala op 14 november in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Jurriën Schobben, dansend bij Introdans, en Michael Sastrowitomo, verbonden aan het Internationaal Danstheater, ontvangen beide de Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79. Voor balletpianist Jan Schouten een Speciale Prijs.

Prijs van Verdienste 2016

De Prijs van Verdienste 2016 gaat naar de Finse Anu Viheriäranta. Zij was tien jaar verbonden aan Het Nationale Ballet, waarvan vijf jaar als eerste soliste. Ze danste hoofdrollen in alle grote klassieke balletten, maar ook in talloze eigentijdse producties. Vorig jaar moest zijn haar danscarrière wegens een hardnekkige blessure beëindigen, maar binnen zeer korte tijd heeft zij zich omgeschoold tot voorstellingsleider van Het Nationale Ballet, en ook in deze functie bewijst ze zich als ‘steunpilaar’ van het gezelschap.

Aanmoedigingsprijzen Dansersfonds ’79

De Aanmoedigingsprijzen gaan dit jaar naar Jurriën Schobben, dansend bij Introdans, en Michael Sastrowitomo, verbonden aan het Internationaal Danstheater. Beiden werken al een aantal jaren bij deze gezelschappen en hebben zich er geprofileerd als dansers met een aanstekelijke dansdrift, ongemaniëreerde toneelpresentatie en een flinke hoeveelheid danstechnische bagage. Ze zijn totaal verschillend maar hebben ieder een sterke persoonlijkheid en weten duidelijk een eigen kleur te geven aan hun dans. Eerder dit jaar won Sastrowitomo al de Dans Publieksprijs 2015. Schobben treed zelf op tijdens het Balletgala.

Speciale Prijs

Dit jaar wordt er ook een zogeheten Speciale Prijs uitgereikt en wel aan balletpianist Jan Schouten, al veertig jaar verbonden aan Nederlands Dans Theater en de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. Schouten is toegerust met een onuitblusbaar enthousiasme en improvisatievermogen en hij heeft niet alleen een feilloos gevoel voor wat de klankkleur en accentuering van een balletoefening moet zijn, maar ook voor hoe de stemming van de dag is. Hij put bij zijn spel uiteraard uit de rijke bronnen van het klassieke muziekrepertoire, maar kan ook moeiteloos overschakelen naar populaire, eigentijdse tophits of zelfs onverwachte stiltes inlassen om dansers letterlijk ‘bij de les te houden’.

De jaarlijkse prijzen van Stichting Dansersfonds ’79 uitgereikt in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen. De jury bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Tijdens het negentiende Balletgala zal wederom de top van de Nederlandse danskunst zijn opwachting maken, met onder meer: Het Nationale Ballet, de Junior Company van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam, de beide ensembles van Introdans, Conny Janssen Danst en de Dutch Don’t Dance Division.

Meer informatie is te vinden op www.dansersfonds.nl en op www.delamar.nl