sporten dansen

Onderzoek wijst uit: je beweegt waarschijnlijk niet genoeg

Een merendeel van Nederland sport, omdat ze het leuk vinden of omdat het simpelweg gezond is. Alleen ligt de nieuwe beweegrichtlijn hoger dan de mensen verwachten, waardoor ze minder bewegen dan ze eigenlijk zouden moeten. Vooral omdat spieren en gewrichten vaak niet genoeg belast worden, is dansen een goede manier om jouw sporttijd aan te vullen tot een gezonde hoeveelheid.

De nieuwe richtlijn: Volwassenen voldoen aan de nieuwe beweegrichtlijn als men minstens 150 minuten per week matig intensieve lichamelijke activiteit verricht, minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten doet (bijvoorbeeld hardlopen, tennissen, traplopen of fitnessen) en niet teveel stilzit.

Sporten als verplichting

Sporten is tegenwoordig geen optie meer om te laten liggen: doordat mensen vaak zitten tijdens hun werk, is het hard nodig om na het werk of tijdens het weekend je in het zweet te werken. Een voordeel is wel dat je je dan extra trots voelt na dat harde werk, maar een nieuw onderzoek geeft aan dat die trots misschien misplaatst is.

Het onderzoek wijst uit dat 68% van de Nederlanders denkt dat ze genoeg bewegen, maar slechts 42% beweegt daadwerkelijk genoeg, omdat naar het werk fietsen bijvoorbeeld niet voldoende belasting geeft op spieren en gewrichten. Veel mensen zijn eigenlijk ook niet tevreden met hun gewicht en hun figuur. Bij jongere mensen (18-34) is het vooral tijd- en motivatiegebrek wat ervoor zorgt dat ze niet sporten, terwijl oudere mensen vaker last hebben van lichamelijke klachten.

Dans wat vaker!

Ondanks dat deze cijfers demotiverend lijken, is er hoop. Veel mensen sporten liever alleen, en zonder een centrale organisatie. Ondanks dat de meesten vooral sporten omdat het gezond is, sport bijna de helft ook voor het plezier. Dan is het voor die mensen die geen motivatie hebben of snel last van blessures krijgen vooral belangrijk om de juiste sport te vinden: wanneer je plezier in het sporten hebt, doe je het vaker en ben je dus ook sneller gezond bezig.

Dansen is de perfecte manier om vaker te sporten. Toch beslaat de danssport maar 4% van alle activiteiten. Het probleem is vooral dat het meerendeel van de bevolking niet bekend met het (lokale) aanbod is. Maar als je wilt, is er in elke stad wel een passende dansstudio te vinden. En voor iedereen die zegt dat ze geen tijd hebben: het hoeft maar 10 minuutjes per dag, gewoon lekker dansen op je favoriete nummer, en dan zit je weer lekker in je vel. Het kan ook makkelijk bij je normale sportroutine, omdat het elke dag kan zonder teveel moeite. Je kan alleen of samen dansen, lang of kort, en je kan dansen op elke manier die je maar wilt. Kortom, dansen is perfect als sport in deze drukke tijd, waarin we ook nog gezond proberen te leven.

Bron:
I&O research, Nieuws

Meer inspiratie