Olga Smirnova

Olga Smirnova internationaal verkozen tot ´Danser van het jaar´

Olga Smirnova, eerste solist bij Het Nationale Ballet sinds maart 2022, is door de lezers van het internationaal toonaangevende danstijdschrift Dance Europe verkozen tot ‘Danser van het jaar’ 2022.

Uit een lijst van twaalf genomineerde internationale topdansers kreeg Smirnova de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs. Ze liet daarmee collega’s van onder andere American Ballet Theatre, The Royal Ballet, Ballet de l’Opéra national de Paris, Staatsballett Berlin en Stuttgarter Ballett achter zich. Ook eerste solist van Het Nationale Ballet Young Gyu Choi behoorde tot de genomineerden.

De lijst met genomineerden werd samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. De jury stelde een Critics’ Choice lijst van twaalf dansers samen die de meeste indruk op hen maakte in het dansseizoen 2021-2022. 

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Uit het juryrapport

Olga Smirnova is door danscriticus Valentina Bonelli genomineerd omdat zij opnieuw heeft bewezen “één van de grootste ballerina's van haar generatie” te zijn. In de klassieker Raymonda, een choreografie van Rachel Beaujean en die in april 2022 in première ging, toont ze haar “tere schoonheid, krachtige techniek en intense karakter.” Tegelijkertijd komt haar “veelzijdigheid sterk naar voren” in hedendaagse balletten, waaronder die van Hans van Manen. 

"Het was een groot genoegen om Olga Smirnova te interviewen voor Dance Europe, want zij is een ballerina die ik al vele jaren bewonder. Het was een groot voorrecht om haar carrière te volgen en haar te fotograferen in de Londense seizoenen van het Bolsjoi, dansend met Les Ballets de Monte Carlo en, in de afgelopen maanden, in haar optredens met Het Nationale Ballet. Ze is niet alleen een voortreffelijke danseres, ze heeft ook een sterke persoonlijkheid en verdient lof omdat ze de moed heeft zich tegen haar land uit te spreken." Emma Kauldhar, redacteur/fotograaf Dance Europe 

Directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen: "Olga Smirnova is een buitengewone kunstenares en een heel bijzonder mens. Na de Russische inval in Oekraïne volgde zij haar hart en haar geweten en verliet ze haar familie, haar gezelschap en haar land voor een onzekere toekomst. Ik ben blij dat we Olga een nieuw huis hebben kunnen geven hier in Amsterdam - het is echt geweldig haar te kennen, met haar te kunnen samenwerken en haar te zien dansen. Terecht dat ze is uitgeroepen tot 'Danser van het jaar' door Dance Europe, het grootste tijdschrift over dans in de wereld."

 

Meer inspiratie