ISH Dance Collective

Nieuwe voorstelling van ISH: Breakdance meets freestyle voetbal

De theaters mogen weer open en dat betekent dat dansgezelschappen druk bezig zijn met nieuwe voorstellingen. Ook ISH Dance Collective heeft grootse plannen en wil met hun FTBLL – Can You Kick IT een ode aan voetbal brengen. Artistiek leider Marco Gerris haalt opnieuw streetskills naar het theater. De cast bestaat uit internationaal gerenommeerde freestyle voetballers, straatvoetballers en breakers. Wat kunnen we van deze voorstelling verwachten? En waar komt de inspiratie vandaan? Daarover vertelt Marco meer.

Liefde voor urban sports

Dat juist Marco Gerris met de unieke combinatie komt van breakdance en freestyle voetbal is niet gek. Niet alleen is hij al sinds jaar en dag voetballiefhebber, ook bracht hij jaren geleden uren door op zijn inline skates in het Amsterdamse Vondelpark. Zijn liefde voor urban sports is daarom de voedingsbodem voor zijn theatervoorstellingen met ISH Dance Collective.

Dansbewegingen

Toen Marco kennis maakte met freestyle voetbal en straatvoetbal, grepen de disciplines zijn aandacht. “Ik zag dat spelers die niet mee mochten doen met wedstrijden of partijtjes, het wachten veraangenaamden door de bal hoog te houden,’’ vertelt hij. ‘‘Ik ontdekte dat de bewegingen van de voetballers vergelijkbaar zijn met dans.” Hij besloot vervolgens om er breakers naast te zetten en een choreografie te ontwikkelen.

Meer overeenkomsten

Niet alleen het voetenwerk blijkt overeenkomsten te hebben, ook de positieve competitie. Tussen een battle met breakers of een pannawedstrijd zitten wat Marco betreft dezelfde emoties. “Je gaat de strijd aan met elkaar en probeert de beste moves te laten zien. Je wil beter zijn dan de ander.” FTBLL – Can you kick it vangt het vuur en de passie van voetballers en breakers in een spectaculaire choreografie, die volgend jaar te zien is in het theater.

De productie FTBLL – Can you kick it werd ontwikkeld in samenwerking met Meervaart en Koninklijk Theater Carré; Parkstad Limburg Theaters is coproducent van het project. De voorstelling zal in seizoen 2022/2023 door Nederland reizen.
 

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Meer inspiratie