Première dansfilm over architectuur

Nieuwe dansfilm vertaalt Rotterdamse architectuur naar beweging

‘Symfonie van het Lichaam’ is “een ode aan het vermogen van het lichaam om ruimte te claimen in de overdonderende architectuur van Rotterdam.” Deze korte dansfilm van de Spaans-Rotterdamse filmmaker Monica Ruiz speelt zich af op station Rotterdam Centraal. 

Het lichaam claimt de ruimte

 Hoe vertaalt een danser de impact van de overdonderende architectuur van Rotterdam naar beweging? Ruiz vertelt: “Rotterdam is groots en functioneel gebouwd. De architectuur, zoals die van het Centraal Station, is oogstrelend maar ook overweldigend. Waar kan je nog je eigen ruimte claimen?” Om hier achter te komen, nodigde de filmmaker de flamencodanser Eduardo Guerrero en saxofonist en zanger Antonio Lizana uit. Beiden interpreteren de ruimte op geheel eigen wijze. 

Muziek- en dansimprovisatie

Eduardo Guerrero was een van de grote sterren van de Flamenco Biënnale Nederland. De Volkskrant prees deze veelzijdige danser aan als ‘een aanstormende flamencogod’. Zijn achtergrond is weliswaar flamenco, zijn bewegingen zijn vrij en fascinerend voor iedereen die van dans houdt. 
Antonio Lizana is flamencozanger maar ook (jazz) saxofonist. Deze bijzondere combinatie maakt dat hij thuis is in improviseren, maar ook een artistieke taal deelt met danser Guerrero. De beide artiesten groeiden samen op en hebben ieder een succesvolle internationale carrière. 

Première met live performance

Op 14 juni is de filmpremièrevan Symfonie van het Lichaam in het charismatische POST gebouw aan de Coolsingel in Rotterdam. Naast de vertoning van de korte film, zal er een inspirerend nagesprek zijn met diverse kopstukken uit de architectuurwereld (waaronder Jan Benthem van Benthem Crouwel Architects, die samen met Team CS station Rotterdam Centraal ontwierp). En een optreden van Eduardo Guerrero en Antonio Lizana. Een bijzondere kans om deze artiesten live aan het werk te zien.

  • Vrijdag 14 juni, 19:30 uur POST Coolsingel 42, Rotterdam
  • Filmpremière met live flamencodans- en muziekperformance
  • Onderdeel van Rotterdam Architectuur Maand

Tickets & informatie

 

Meer inspiratie