Nieuwe dansfilm in de bioscoop, ‘The White crow’

Nieuwe dansfilm in de bioscoop, ‘The White crow’

Vanaf 11 april is er een nieuwe dansfilm in de Nederlandse bioscopen te zien. ‘The White Crow’ vertelt het waargebeurde verhaal van een 22-jarige danser, Rudolf Noerejev. Iemand die in de jaren erna zou uitstijgen tot een wereldfenomeen.

‘The White crow’

Rudolf Noerejev is een 22-jarige danser. In de film wordt zichtbaar hoe Noerejevs jeugd werd getekend door de vele armoede in de Sovjet-stad Ufa. Noerejev vertrekt uit de Sovjet-Unie en gaat naar Parijs toe. Dit is een riskant besluit en daarom wordt hij goed in de gaten gehouden door agenten van de KGB. Noerejev geniet onwijs van het leven en danst bij het Kirov Ballet. Op een gegeven moment confronteren de KGB-agenten Noerejev en zijn vrienden op de luchthaven. Hij wordt gedwongen een beslissing te maken die zijn leven voorgoed zal gaan veranderen.

Rudolf Noerejev

In 1964 maakte choreograaf Noerejev zijn eerste choreografie. Gedurende zijn carrière als choreograaf heeft hij zes voorstellingen gechoreografeerd. In 1977 kreeg Noerejev een contract aangeboden om directeur te worden bij het Royal Ballet. Noerejev sloeg dit af, hij wilde namelijk graag tijd over hebben om te dansen. Een aantal jaar later werd hij wel directeur voor het Paris Opera, Noerejev kreeg hier veel vrij om te kunnen dansen. Noerejev is op 6 januari 1993 overleden in Parijs.

Bekijk hier de trailer van de film.

Meer inspiratie