Cover Ballet in de Studio

Nieuw fotoboek Ballet in de Studio

Fotograaf Rob Becker (51)  legde vele dansers, balletmeesters en choreografen vast. Met zijn foto’s wil Becker de persoonlijkheden en atletische kracht van de dansers tonen. De mooiste foto’s zijn gebundeld in het boek Ballet in de Studio.

Het 160 pagina’s dikke boek Ballet in de Studio bevat portretten van dansers van verschillende dansgezelschappen. Becker fotografeerde dansers van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Internationaal Danstheater en het Scapino Ballet Rotterdam.

Fotografie in de balletstudio

Maia Makhateli © Rob BeckerOver een periode van drie jaar tijd fotografeerde Becker de dansers in een kale balletstudio. Op de achtergrond van alle foto’s is een kale, grijze muur te zien. Tegen de muur is de symmetrische, strakke lijn van de balletbarre zichtbaar.

Becker koos deze treurige omgeving bewust. “Een kale studioruimte dringt zich niet op. Alle aandacht gaat naar het atletische lichaam van een danser,” vertelt Becker in een artikel van de Volkskrant.

De dansers waren eveneens vrij in hun kledingkeuze tijdens de fotosessies. Becker wilde zo het atletische lichaam en tegelijkertijd de persoonlijkheid van de balletdansers vastleggen.  Op die manier krijgt de kijker een ongebruikelijk intieme blik op een groep dansers die meer prijsgeven van hun eigen karakter en lichaamstaal dan in een willekeurige voorstelling of repetitie. Kostuums wilde Becker tijdens het fotograferen niet zien. “Dan pak je een rol en zie je te weinig van de danser zelf.”

Ballet is rock 'n' roll

Het doel van Becker is om de buitenwereld te tonen wat een topsport ballet is. Hij wil een andere kant laten zien dan het klassieke en soms truttige beeld dat mensen hebben van balletdansers. “Ballet is veel meer rock ‘n’ roll dan mensen denken. Ballet heeft een klassiek, gracieus imago, maar vereist mentale en fysieke atletische vaardigheden van het allerhoogste niveau,” aldus Becker.

Om dat beeld op het netvlies achter te laten, heeft Becker de balletdansers al dansend vastgelegd. “Ik kies zorgvuldig en voorzie de schoonheid van een specifiek moment. Een fractie ervoor of erna kan lelijk zijn.”

Naast dansers legde Becker ook voormalig dansers en choreografen vast. Onder andere Alexandra Radius en Hans van Manen zijn geportretteerd voor Ballet in de Studio.

Het boek is onder andere hier verkrijgbaar.

Lees hier het artikel en interview van de Volkskrant. 

Meer inspiratie