Nieuw boek van Vlaamse topdanser Wim Vanlessen
Op 2 februari neemt eerste solist Wim Vanlessen afscheid van dansgezelschap Ballet Vlaanderen. Hij beëindigt daarmee een danscarrière van dertig jaar. De 42-jarige balletdanser bracht onlangs het boek Danser uit, waarin hij de belangrijkste momenten uit zijn leven als danser beschrijft. Op 1 feburari presenteert uitgeverij Hannibal ook een Engelse uitgave, Dancer.
Op 17-jarige leeftijd won Vanlessen al de 'Prix Professionel' op de prestigieuze Zwitserse balletcompetitie Prix de Lausanne. In 1994 sloot hij zich aan bij het Ballet Vlaanderen, waar hij al snel opklom naar de rang van eerste solist. Onder meer zijn uitvoering van Maurice Béjarts Boléro kon in 2016 op veel lof rekenen. Met de heropvoering van dit stuk viert Vanlessen nu zijn afscheidsfeest, met als afsluiter een uitverkochte gala-voorstelling op 2 februari. Op 10 november trad hij al voor de laatste keer op met danspartner Aki Saito in Akram Khans Giselle. Ook Saito, die in 1994 samen met Vanlessen bij het gezelschap kwam, neemt afscheid van Ballet Vlaanderen.
Geïnspireerd door dans en mode
In het boek Danser vertelt Vanlessen over zijn levenslange passie voor ballet. ‘Ballet is een spiegel waarin ik ontdek wat mijn drijfveren en mijn inspiraties zijn, waarin ik mijn angsten zie, maar ook verrassingen,’ schrijft de topdanser, ‘Met dit boek richt ik die spiegel naar de buitenwereld en deel ik de vele woorden, beelden en ervaringen die me gevormd hebben.’ In Danser besteedt Vanlessen veel aandacht aan zijn inspiratiebronnen uit de beeldende kunst, de fotografie en de mode. Zo worden bijvoorbeeld mode-iconen als Raf Simons en Diane von Furstenberg aan het woord gelaten over de wederzijdse beïnvloeding tussen dans en mode. Vanlessen zelf brengt dit in de praktijk als bewegingsregisseur voor modefotografie en films.
Vlaamse dans in het zonnetje
Ook buiten de danswereld is Vanlessen een Bekende Vlaming. Als veelgevraagde gast in televisieprogramma’s is hij uitgegroeid tot een ambassadeur van de Vlaamse dans. Danser viert daarom niet alleen de indrukwekkende carrière van een topdanser, maar zet ook Ballet Vlaanderen en de Vlaamse danswereld in het zonnetje. Het boek bevat naast onuitgegeven archiefbeelden van het Ballet Vlaanderen ook nieuw beeldmateriaal. Topfotograaf Stephan Vanfleteren maakte een reeks portretten en begeleidde de reportagefotograaf die Wim Vanlessen volgde tijdens het laatste jaar van zijn carrière. Het resultaat is een liefdevolle ode aan de dans.