Nationaal Opera & Ballet BREEAM

NATIONALE OPERA & BALLET ONTVANGT BREEAM-NL DUURZAAMHEIDSCERTIFICAAT

Nationale Opera & Ballet heeft als eerste theater in Nederland een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat verworven voor zowel 'Asset' (het gebouw) als 'Beheer'. BREEAM is een onafhankelijk en internationaal keurmerk voor duurzaamheid, dat via een vaste methodiek de duurzaamheid van gebouwen meetbaar en zichtbaar maakt.
 
Het certificaat werd 2 oktober overhandigd door Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council (DGBC), aan Els van der Plas, algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet. De uitreiking vond plaats tijdens het 'Corporate Global Ladies Event' georganiseerd door Houthoff in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.
 
Nationale Opera & Ballet scoort in de beoordeling met name hoog op het beheer van materialen, energie, transport en afval. Als eerste theater heeft Nationale Opera & Ballet ook het derde deel, 'Gebruik', van BREEAM-NL In-Use doorlopen. Waarbij de behaalde prestatie is vastgelegd in een 'letter of compliance'. Nationale Opera & Ballet wil met de certificering haar maatschappelijke rol als toonaangevend cultureel instituut op het gebied van duurzaamheid verder ontwikkelen en als voorbeeld dienen.
 

Els van der Plas, algemeen directeur Nationale Opera & Ballet:

"Voor Nationale Opera & Ballet is duurzaamheid op alle vlakken belangrijk. Het duurzaam leiden van een bedrijf betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor de maatschappij, je medemens, de medewerkers, de artiesten, het publiek en iedereen die na je komt. Dus de toekomst. Aandacht voor duurzaamheid past daarin."
 

Annemarie van Doorn, directeur DGBC:

"Nationale Opera & Ballet zit in een complex gebouw uit de jaren tachtig en heeft als huurder beperkte mogelijkheden om te verduurzamen. Toch is de uitdaging opgepakt om de duurzaamheid van het gebouw in brede zin tegen een onafhankelijke internationale meetlat te leggen en te verbeteren. Met direct een resultaat om trots op te zijn met een gecertificeerde 'Good' score op zowel 'Asset' als 'Beheer' en een informele 'Good' op 'Gebruik', die wordt bekrachtigd door een 'letter of compliance'. Een voorbeeld voor theaters in Nederland."
 
BREEAM-NL In-Use is een instrument waarmee de duurzaamheidprestatie van een bestaand gebouw kan worden beoordeeld en gemonitord. Er wordt bij de monitoring gelet op drie onderdelen; het gebouw (asset), het beheer en het gebruik. Deze drie delen worden beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.
 
Nationale Opera & Ballet werkt met verschillende culturele instituten in De Plantage buurt van Amsterdam samen op het gebied van duurzaamheid. Organisaties als de Hermitage en Artis werken met Nationale Opera & Ballet samen op het gebied van duurzame energie en afvalverwerking.

Meer inspiratie