ISH

Marco Gerris brengt freestyle voetbal en breakdance samen in nieuwe voorstelling van ISH

ISH Dance Collective brengt in mei een ode aan de kunst achter de indrukwekkende performance van breakers, freestyle voetballers en straatvoetballers met de theatervoorstelling FTBLL – Can you kick it. Nog nooit eerder kwamen deze drie disciplines samen in het theater. Begeleid door krachtige hiphop beats van Rik Ronner en spoken word van Moze Naél die de bewegingen en verhalen achter de urban sports duidt, haalt choreograaf Marco Gerris opnieuw streetskills op een verrassende manier naar het theater.

De kunst achter voetbal, freestyle en breakdance

Breakers, freestyle voetballers en straatvoetballers. Ze versmelten met de bal, terwijl hun lichamen ritmisch bewegen. De toeschouwer wordt meegenomen door het vliegensvlugge voetenwerk. Sportachtige moves die overvloeien tot dans – het werk van volwaardige voetbalkunstenaars. Het is dit spanningsveld dat Choreograaf Marco Gerris wordt gaat een uitdaging aan door de afzonderlijke werelden van voetbal, freestyle en breakdance tot één geheel te maken, zonder dat de authenticiteit en identiteit van elke sportcultuur verloren gaat.

Urban sports verheven tot dans

Dat juist Gerris met deze unieke combinatie komt is niet gek. Na het internationale succes van de gerenommeerde theaterproductie Elements of Freestyle keert hij met ISH terug naar zijn liefde voor urban sports die de voedingsbodem vormde voor zijn nieuwe voorstelling. Eén waarin de kunst van bewegen in een opwindende en moderne vorm wordt getoond. Want wat blijkt; de bewegingen van voetballers zijn vergelijkbaar met dans.

De voorstelling gaat over de identiteitsvorming door straatcultuur en de disciplines die daar zijn ontstaan. Hoewel alle drie kenmerkend door hun eigen gemeenschap en signature moves, zijn er ook overeenkomsten en inspireren ze stuk voor stuk de visie van de nieuwe generatie.


Speciale aanbieding! Neem nu een jaarabonnement op Dans Magazine voor slechts een tientje en lees inspirerende artikelen, het laatste dansnieuws en handige tips. 


 

Internationaal gerenommeerde cast

FTBLL – Can you kick it vangt het vuur en de passie van voetballers en breakers in beweging. Een internationale cast met mannelijke en vrouwelijk performers, bestaande uit onder meer award-winning b-boys als Jeffry Verschoor Sowa (aka Kid Colombia), Oscar Starink (aka Ozzi) en Daryl David Benjamin, freestyle voetballers Pola Gomez (aka de Franse ‘Queen of freestyle’), tweevoudig Nederlands kampioen Rowdy Heinen en viervoudig wereldkampioen freestyle voetbal Kitti Szász. Maar ook Edward van Gils, die door vele wordt gezien als de grondlegger van straatvoetbal, één van de beste straatvoetballers ter wereld Achie Tarhouchi en tot slot spoken word-artiest Moze Naél - al jaren één van de grootste van Nederland.

Première 14 mei en speeldata

De productie FTBLL – Can you kick it gaat op 14 mei 2022 in première in de Meervaart in Amsterdam en is in de daaropvolgende weken te zien in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en Carré in Amsterdam. De voorstelling zal in januari en februari 2023 door heel Nederland reizen. Voor kaarten bezoek je de websites van onderstaande theaters.

Meer inspiratie