Mannelijke balletdansers worden belachelijk gemaakt op Amerikaanse tv

Twee weken geleden leidden de uitingen van Good Morning America-presentatrice Lara Spencer op de Amerikaanse zender ABC tot groot protest in New York. Spencer maakte negatieve opmerkingen over mannelijke balletdansers. Honderden dansers verzamelden zich vervolgens voor de studio van het programma om te protesteren en te dansen. Vervolgens bood Spencer haar excuses aan, na een interview met drie dansers. De rechtse Amerikaanse zender Fox News pikte dit nieuws op en besloot om nog wat extra olie op het vuur te gooien .

Prins George op balletles

Het begon allemaal met het nieuwsbericht dat de zesjarige Britse prins George, naast zijn andere schoolvakken, balletles ging volgen. Toen Spencer dit nieuws in haar show las, kon ze haar lach nauwelijks inhouden. Haar collega’s en het publiek beschikten echter over minder zelfbeheersing en uiteindelijk ging de presentatrice ook mee. “Prins William zei dat prins George van ballet houdt. Ik heb nieuws voor je, prins William: we zullen zien hoe lang dat dat duurt”, lachte Spencer.

Deze reactie leidde tot ophef op sociale media. Een groot aantal ballerino’s liet online weten dat ze juist trots zijn om balletdanser te zijn. Er verscheen een petitie dat Good Morning America de voordelen van dans moeten benadrukken, die inmiddels  ruim 41.000 keer getekend is. Ook organiseerden balletdansers een protest op Times Square, voor de studio van Good Morning America, waarbij ze balletles gaven aan jonge dansers. Deze les werd geleid door Travis Wall, bekend van zijn deelname aan het tv-progamma So You Think You Can Dance in Amerika. 

Excuses

Als reactie op deze protesten bood Spencer haar excuses aan in een interview met dansers Robbie Fairchild, Travis Wall en Fabrice Calmels. Ze zei dat ze gelooft dat iedereen zijn/haar passie moet kunnen volgen. Niet iedereen kon zich echter vinden in deze verontschuldiging. De rechtse tv-zender Fox News bleek er een andere mening over mannelijke balletdansers op na te houden. Fox News-presentatoren Laura Ingraham en Raymond Arroyo bekeken het filmpje van Spencer. Vervolgens zei Arroyo: “Mensen maken je belachelijk als je in maillots rondloopt. Ze gaan je pesten. Het is niet bepaald, je weet wel, een voorbeeld van een man…”

Vervolgens toonde de zender een filmpje van het protest op Times Square. Terwijl de dansers een port de bras deden, zei Ingraham: “Dat ziet er uit als Tai Chi.”

Reacties vanuit de danswereld

Ook deze opmerkingen maakten veel reacties los. Op Instagram bijvoorbeeld reageerde Robbie Fairchild: “Het leven is te kort om je aandacht te schenken aan mensen die excuses, vergiffenis en ballet stom vinden.”

Meer inspiratie