Toer van Schayk in de repetitiestudio van Het Nationale Ballet met danseres Floor Eimers. © Altin Kaftira

Koninklijke onderscheiding voor Toer van Schayk

Choreograaf en ontwerper Toer van Schayk is bevorderd tot Officier In de Orde van Oranje-Nassau. Minister Jet Bussemaker reikte de onderscheiding uit aan Van Schayk op het podium van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, direct na afloop van de première van het  hommageprogramma Hollandse Meesters door Het Nationale Ballet, woensdag 14 september 2016. 

 “Toer van Schaijk is een duizendpoot," zei de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Danser en choreograaf. Kostuum- en decorontwerper. Klavecimbelbouwer en beeldhouwer. Schilder, maar ook de bedenker van zijn eigen notitiemethode voor choreografie. Hij is niet in een hokje te stoppen en dat maakt hem tot een prachtig, uniek mens.” Van Schayk ontvangt de koninklijke onderscheiding als eerbetoon voor zijn maatschappelijke verdiensten op internationaal niveau.

Toer van Schayk 80 jaar

Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de 80ste verjaardag van Van Schayk (Amsterdam, september 1936). Zo verscheen diezelfde dag bij Walburg Pers het boek Toer van Schayk. Danser, choreograaf & kunstenaar van Astrid van Leeuwen, Maaike Staffhorst en Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Op 27 september organiseert het filmmuseum Eye Amsterdam An evening with Toer van Schayk met onder andere fragmenten uit documentaires over Toer, dansfilms van zijn hand en een live optreden door Het Nationale Ballet. Het jaarlijkse Gala van Het Nationale Ballet, vorige week, werd mede opgedragen aan Van Schayk.

Meer inspiratie