Kijktip: de documentaire 'Gioia' met Scapino-danseres Mara Hulspas

Op zondag 15 september is de korte film Gioia te zien. De documentaire gaat over Gioia Fiorito, die pas kort weet dat ze een bipolaire stoornis heeft. Haar psychoses worden verbeeld door Scapino-danseres Mara Hulspas.

Bipolaire stoornis

Regiseusse Laura Stek maakt haar debuut met deze film. Eerder maakte ze, samen met Frederique Melman, een podcast over Gioia. In die podcast vertelt Gioia haar verhaal: op haar vijftiende ontdekte haar huisarts dat ze een bipolaire stoornis heeft. De arts schreef het op in haar dossier en haar vader verzweeg het. Toen ze later van huisarts verwisselde en in haar dossier keek, kwam ze erachter dat ze deze stoornis heeft, zegt ze in de podcast.

“Toen ik het wist, ben ik het gaan opzoeken. Angst verliezen en gek doen. Toen ik eenmaal gek was, was ik niet meer bang om gek te worden. Die gekte vond ik heel interessant”, vertelt ze. De podcast is via deze link te beluisteren. Naar aanleiding van haar verhaal is ook de korte dansvoorstelling Gioia gemaakt, door The House of Makers.

Psychoses en dans

Vroeger danste Gioia graag, maar als ze nu danst, is ze bang dat ze te veel emoties zal voelen en in een psychose raakt. In de film laat Mara Hulspas, danseres bij het Scapino Ballet Rotterdam, zien hoe die psychoses voelen.  De choreografie is gemaakt door Liat Waysbort. Op zondag 15 september wordt de documentaire uitgezonden op NPO 3. Bekijk via deze link de trailer.

 

 

Meer inspiratie