Uur van de wolf, dans, dansdocumentaire, mother's ball, otherland

KIJKTIP│ Het Uur van de Wolf: Mother’s Balls en Otherland

Een eigen wereld creëren waar je je kunt uiten en helemaal jezelf kunt zijn. Dit is het centrale thema van de dubbele programmering van Het Uur van de Wolf op donderdag 12 april. Te zien zijn de documentaire Mother's Balls en de dansfilm Otherland. Beide gingen op 18 maart onder de noemer De Wolf Danst in première tijdens het festival Cinedans.

Mother’s Balls

Mother's Balls portretteert de van oorsprong Amerikaanse Amber Vineyard die het eerste Nederlandse ballroom huis oprichtte: 'House of Vineyard'. Bij ballroom gaat het niet over de quickstep, slowfox en Weense wals, maar over de Vogue Fem, Runway en Sex Siren. Amber groeide op in een streng Amerikaans gezin. Haar creatieve uitspattingen werden thuis met lede ogen aangezien. Nadat ze op haar vijftiende met haar moeder naar Nederland verhuisde vond ze in ballroom een manier om zichzelf te uiten. Met haar extravagante dansoptredens als Mother of the House of Vineyard geeft ze niet alleen haar 'kids' de kans zich te uiten en zelfvertrouwen op te bouwen, maar weet ze tegelijk ballroom en voguing internationaal op de kaart te zetten.

Regisseur Catherine van Campen verwierf zich toegang tot deze doorgaans moeilijk toegankelijke scene. Met Mother's Balls maakte zij niet alleen een innemend portret van de krachtige Amber maar ook een vitale film over het verlangen naar vrijheid en (zelf)acceptatie.

Otherland

Aansluitend, in de dansfilm Otherland, presenteert de Vogue danser Elvin Elejandro zichzelf op een Voodoo Carnival Ball. Een belangrijke danswedstrijd waar hij zich zal moeten bewijzen om geaccepteerd te worden. Hij denkt terug aan zijn jeugd op Sint-Maarten en de transformatie die hij sindsdien heeft ondergaan. De vrijheid waar hij vroeger zo naar hunkerde lijkt bereikt.

Regisseur Jan-Pieter Tuinstra maakte samen met choreograaf Keren Levi deze visueel aantrekkelijke docu-dansfilm, waarin twee verhaallijnen naast elkaar geplaatst worden. Het autobiografische verhaal van Elvin Elejandro Martinez, verteld door hemzelf in de voice-over en het fictieve beeldverhaal van een avond tijdens een Vogue-Ball. Documentaire elementen en geënsceneerde dansscènes worden met elkaar gecombineerd. De makers baseerden zich op een intensieve research binnen de Ballroom gemeenschap. Hoewel het beeldverhaal fictie is, maken alle personages en dansers in deze dansfilm deel uit van de Europese Ballroom (Vogue-) gemeenschap.

Uitzending: donderdag 12 april om 23.00 uur bij de NTR op NPO2

Website: www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Meer inspiratie