Joseph Simon toont nieuw werk tijdens jubileumfeest Dansateliers

Joseph Simon toont nieuw werk tijdens jubileumfeest Dansateliers

Op 7 juni 2019 toont choreograaf Joseph Simon voor het eerst zijn nieuwe voorstelling ‘Ballet Russe’. Het duet gaat in première in Theater Rotterdam-locatie schouwburg als onderdeel van 25 Years Dansateliers: Celebrating Movement. Met dit dansspektakel sluit het Rotterdamse productiehuis haar jubileumjaar af.  

Ballet Russe is een duet op de scheidingslijn tussen house en ballet. Geïnspireerd door het iconische dansgezelschap Les Ballets Russes, dat een eeuw geleden met hun exotische flair Parijs op zijn kop zette, onderzoekt Joseph in dit werk opnieuw de aantrekkingskracht van het exotische.  

Ballet Russe

Ballet Russe is een nieuw hoofdstuk uit Joseph’s serie Ballet Fantasies, waarvoor hij eerder de film Le Faune maakte. In deze serie zet hij de technieken en codes van het klassieke ballet op alternatieve manieren in. Joseph onderzoekt of en hoe hij het klassieke ballet nogmaals kan transformeren en mee kan gaan met de tijdsgeest. Hij doet dit onder andere door het vermengen van ballet met elementen uit breaking, house, popping en dancehall.

Joseph Simon

Joseph Simon (1989) mixt niet simpelweg danstalen maar probeert zich te verhouden tot verschillende culturele tradities die hij allemaal maar deels belichaamt. Simon is opgegroeid in verschillende landen waardoor hij zichzelf verschillende danstalen heeft aangeleerd. Sinds 2015 werkt Simon voor Dansateliers. Hier heeft hij zijn concept ontwikkeld voor zijn solo Essais sur la danse classique. Ook maakte hij Allgory of a Nighttijdens One Night’s Dance 2015, de solo Third Culture Kid(2016) en het duet Infinite Games(2017) in samenwerking met Jonas Frey. In 2019 toert hij met zijn solo Chameleon als onderdeel van het Moving Futures Festival. Simon’s korte dansfilm Le Faune verscheen in 2018 als onderdeel van zijn serie Ballet Fantasies. 

25 years Dansateliers: Celebrating Movement

Ballet Russe gaat in première als onderdeel van 25 years Dansateliers: Celebrating Movement. Met dit dansspektakel viert het Rotterdamse Dansateliers dat het sinds 1983 een onafhankelijk (t) huis voor de ontwikkeling van hedenhaagse dans is. Het beginnend en meer ervaren talent bevindt zich in de Kleine Zaal in Theater Rotterdam en manifesteert zich in de foyer, op het Schouwburgplein en in TENT. De choreografen Jan Martens, Loïc Perela, Tabea Martin, Liat Waysbort en Marta & Kim zijn te zien.

Bekijk hier het programma van 7 juni

Bekijk hier het programma van 8 juni

Meer inspiratie